Home / TEMA DANA / Borko Sefanović otkrio šta će Vučić dobiti od Zapada ako reši pitanje Kosova.. (VIDEO)

Borko Sefanović otkrio šta će Vučić dobiti od Zapada ako reši pitanje Kosova.. (VIDEO)

Gošća Dana uživo bila je i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević koja se osvrnula na posetu predsednika Vučića Kosovu, koja je najavljena za 9. septembar, kada će, kako je ranije rečeno, biti predstavljene osnovne smernice državne politike prema kosovskom pitanju.

Pavićević je rekla da predsednik ne bi trebalo da se obraća građanima, već da čuje šta mu se govori.

“Bilo bi dobro da porazgovara sa Radom Trajković, Savom Janjićem, Tatjanom Lazarević, sa ljudima koji poznaju, znaju i žive tamo”, poručila je ona, podsetivši da je dijalog forma u kojoj se zastupaju različiti stavovi, te da društvenost bez dijaloga ne postoji.

Upitala je i ako je etničko čišćenje bilo svrha rata, zašto onda podržavati rešenje kojim se to isto nastavlja, samo drugim sredstvima.

“Procesi u kojima ja učestvujem (kulturna saradnja) govore mi jednu stvar – dok ne dođu one snage koje nemaju problema međusobno koliko to politika predstavlja, dotle neće biti ozbiljnog mirovnog rešenja. Dok ne bude onih koji su bili za mir”, istakla je ona.

Nijedno rešenje koje neće garantovati ljudima stabilnost i sigurnost na Kosovu, neće biti trajno, uverena je gošća Dana uživo.

Stefanović: Vučić želi da ima svoj Miloševićev trenutak

Na posetu predsednika Vučića Kosovu, osvrnuo se i predsednik Levice Srbije i jedan od lidera Saveza za Srbiju Borko Stefanović koji je ocenio da Vučić želi da ima svoj Miloševićev trenutak, kao što je to svojevremeno bio miting na Gazimestanu.

“Ne verujem da će bilo šta ni konkretno, ni novo da im kaže, svi mogu da očekuju da im bude gore nego do sada. Verovatno će reći da je realnost surova i teška, i oprezno da igra oko ideje razgraničenja koja je nedefinisana, opasna i protivustavna”, kazao je Stefanović.

Režim, kako je rekao, nikome ne saopštava nikakav detalj i stoga je uveren i da će najavljeni referendum o kosovskom pitanju biti održan u neregularnim uslovima. Takođe je ocenio da je Evropska komisija rešena da problem Kosova prelomi preko kolena, jer joj se uskoro završava mandat.

Koncept razgraničenja, smatra Stefanović, predstavlja kolaps multietničnosti i ne daje nikakve garancije Srbima južno od Ibra.

“Kako će zaustaviti naprednjake da sutra Mađarskoj ponude Kanjižu i Sentu, zato što je to dobro da neka firma bliska Orbanu dođe da prodaje veštačko đubrivo. Kako će Makedonija da ostane cela, i kako će Miletu Dodiku da kažu ‘za njh to važi, a za tebe ne’”, upitao je lider Levice.

Strahuje da će i ukoliko dođe do dogovora o razgraničenju, Vučić od međunarodne zajednice dobiti odrešene ruke da “na diktatorski način” vlada još 20 godina.

Stav Saveza za Srbiju je da se dijalog sa Prištinom nastavi, a da svako sačuva soj pogled na status Kosova, objasnio je Stefanović i pritom se oštro usprotivio ideji da Kosovo dobije stolicu u UN. Takođe je uveren da EU ne namerava da primi Srbiju u svoje članstvo, niti je Srbiji u interesu da jednog dana postane članica Unije u kojoj će biti deo zonske lige.

Petrič: Došao je trenutak za dogovor Beograda i Prištine

Dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU, doveo je do mnogih dobrih stvari, ali je vreme da se donese konačna odluka, izjavio je za N1 nekadašnji visoki predstavnik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

On je za Dan uživo TV N1 rekao da je sada pravo vreme za to i dodao da je važno da predlog rešenja dođe iz regiona, odnosno od Beorgada i Prištine, jer bi jedino takvo rešenje bilo prihvatljivo svima.

“Mislim da smo dostigli tačku gde je odluka potrebna. Ne verujem da ovakve stvari mogu da se nastave bez donošenja odluka. To bi dovelodo beskonačnog zamrznutog konflikta”, upozorio je Petrič.

Rekao je i da je primetno da i u Beogradu i u Prištini postoji spremnost za postizanje dogovora, a podsetio je i da Evropskoj komisiji ističe mandat, zbog čega bi bilo dobro da do rešenja dođe do februara ili marta naredne godine.

“Ako ovo rešenje i ovaj predlog budu neuspešni, onda se plašim da će to biti poraz za sve – i za Aleksandra Vučića, i za Hašima Tačija, i za Federiku Mogerini. Ako do rešenja ne dođe sada, proći će dugo vremena pre nego što se novo rešenje pojavi. To nije idealno rešenje, ali politika i realni život nikada nisu savršeni”, poručio je nekadašnji visoki predstavnik EU za Kosovo.

Govoreći o korekciji granice između Kosova i Srbije, Petrič je rekao kako smatra da je potrebna manja korekcija, kao što je bio slučaj sa Kosovom i Crnom Gorom. Isto tako je rekao i da ako je rešenje plod kompromisa, i ako ima podršku sa obe strane granice, onda bi trebalo da bude prihvaćeno od strane međunarodne zajednice.

Istakao je i da bez rešenja kosovskog pitanja, Srbija neće moći da postane članica EU, izrazivši pritom uverenje da se time stavlja tačka na otvorena pitanja na Balkanu. Dejtonski sporazum, prema njegovim rečima, mora i dalje da se poštuje, a uveren je da će uskoro biti rešen i spor Makedonije i Grčke oko imena.

(N1)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …