Home / TEMA DANA / Branko Pavlović: Šta je istina – Kosovo bez Srbije ili Srbin bez Kosova?!

Branko Pavlović: Šta je istina – Kosovo bez Srbije ili Srbin bez Kosova?!

Piše, Branko Pavlović

branko- pavlovic

U trenutnoj napetosti oko Kosova i Metohije izazvanoj novim zahtevima EU prema Srbiji, a koji su sadržani u temama, kriterijumima i merilima kojima se bavi Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije, stvar je veoma jednostavna:a) tačno je da je politika „i Evropska unija i Kosovo” stigla do poražavajućeg kraja u kome se vidi da je jedini pravi izbor EU ili Kosovo; b) tačno je da je za iole razborite ljude ta politika bila besmislica još od 2008.godine; v) tačno je da je politika vlasti od 2012.godine do danas nužno vodila ka priznanju nezavisnosti Kosova i bitnom slabljenju pozicije Srbije.

Potpisivanjem prvog i drugog briselskog sporazuma, predajom policije, sudstva, tužilaštva na severu Kosova u ruke tzv. prištinske vlasti itd., svi potezi su harmonično vodili ka baš ovako koncipiranom Poglavlju 35; g) tačno je da se mi ne možemo odreći Kosova, ne samo zato što je „Kosovo srce Srbije”, nego zato što je Kosovo srce Srbina. Srbija može da postoji bez Kosova, ali Srbin ne može da postoji ako se odrekne Kosova. Bez tog ideala slobode mi smo ništa. Još jedna bezimena masa sluđenog i dezorijentisanog sveta koji tumara Evropom. Može se živeti sa time da je neko u nekom trenutku bio jači, pa nam je oteo Kosovo, ali ako ga se odreknemo onda gubimo sebe, nastavljamo da trajemo, ali ne više kao Srbi.

Prema tome, zaključak je jednostavan. Kosovo DA, Evropska unija NE.

U objašnjenju koje je predsednik SANU dao za drugi Dnevnik RTS-a 19.oktobra nisam opet razumeo šta je to „istina“ koju on saopštava? Ko može da uđe i kako na Kosovo danas, to je banalnost trenutka. Predsednik SANU ne izgovara banalnosti u javnosti, ako drži do svoje funkcije. Ako je hteo da kaže da politika „i EU i Kosovo” nije moguća, onda sa žaljenjem moram da konstatujem da to nije rekao. A ako to misli, onda je jedina nama interesantna istina koju ima da saopšti, da li onda Srbi treba da se izjasne za Kosovo ili EU? Ni to nije rekao. Pa o kakvoj istini on govori?

Koliko me pamćenje služi, nisam zapazio svojevremeno njegov stav ni u vezi sa prelazom Jarinje ni kada je reč obriselskim sporazumima. Prema kriterijumima koje je sam postavio, ako ćutiš kad je važno, gubiš pravo da učestvuješ u javnom životu. Za nekoga ko je na samom vrhu intelektualne lestvice, bitan trenutak mora uočiti daleko pre nego što njegove posledice zapljusnu svakog građanina Srbije. Reakcija predsednika SANU došla je na samom kraju i to na način da on tvrdi da nam saopštava važnu istinu, ali se ta istina nikako ne probija kroz reči koje izgovara. Osim što uočava takođe jednu banalnost, da se naši vodeći političari prenemažu kao da nisu znali šta potpisuju. Ali šta je istina, toga u izjavi nema. A sat je otkucao poslednji čas.

Ukratko, Kosovo da, Evropska unija ne. Toliko o istini.

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …