Home / TEMA DANA / BRITANCI SPREMAJU NAPAD NA SRBIJU I SRPSKU: Čak 600 SAS specijalaca, tek pristiglih iz Sirije, čeka signal za akciju!

BRITANCI SPREMAJU NAPAD NA SRBIJU I SRPSKU: Čak 600 SAS specijalaca, tek pristiglih iz Sirije, čeka signal za akciju!

Britanska vlada formira jedinicu za preventivna dejstva na Zapadnom Balkanu, bataljon koji bi se sastojao od 600 pripadnika elitne formacije SAS, momaka tek pristiglih iz Sirije. Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Zbog izgradnje ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova.

U tom kontekstu za Srpsku je 2018. godina presudna, 2018. je godina opstanka. Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese

U autorskom tekstu za Analitički forum Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta Banjaluka, navodi i da je odluci Vlade Ujedinjenog Kraljevstva prethodila je rasprava, koju je u Domu lordova inicirala delegacija koja je boravila u BiH.

Zaključak je jasan – Ujedinjeno Kraljevstvo se mora vratiti na Balkan (iako odlazi iz EU). Da li se i ova politička odluka može posmatrati u kontekstu bezbednosnih prijetnji po BiH. Gdje bi bio stacioniran britanski vojni kontigent? Kakva bi mu bila uloga? O tome niti ko govori niti piše.

Da li je politika koja je planirala Bregzit bliska neokonima i da li Bregzit za cilj ima povratak imperijalnog sjaja? Kao članica EU Britanija ne bi mogla voditi politiku koja bi bila „uz nos“ Nemačkoj i Francuskoj, glavnim osovinama EU.

Zašto je Balkan važan u ovom kontekstu? Energetska bezbednost kao pojam dolazi u prvi plan. Izgradnja ruskih koridora nafte i gasa i kineskih trgovinskih tokova, na koje Nemačka nije imuna, jer se radi o zemlji sa snažnom privredom i vrhunskom tehnologijom, ali bez energetskih resursa, stvara zebnju na Ostrvu od mogućnosti jačanja evroazijskih veza. A svi ti „tokovi“ i putevi sa Istoka na Zapad vode kroz Balkan.

Rusko-tursko približavanje, savez koji je u dobroj meri doveo do raspleta sirijskog „čvora“ i konačnog sloma tzv. Islamske države, ali i preuređenja odnosa na Bliskom istoku, znak je za uzbunu.

Sličnog su mišljenja i u američkom Kongresu, gde se i pored svih nesuglasica, demokrate i republikanci lako dogovore kada su u pitanju Rusi. U pripremi je politička odluka u vidu deklaracije koja će sadržavati smernice o odbrani EU od energetske zavisnosti od Rusije, za što je neophodno Rusiju držati dalje od Balkana.

Zahtevaće se i redefinisanje odnosa sa značajnim članom NATO (Turskom) koja sve dublje pada u „ruski zagrljaj“. Rusija se optužuje za podrivanje EU, mešanje u američke izbore, podrivanje ključnih institucija SAD. Optužuju je čak i za Bregzit.

SAD će balkanskim zemljama pre oštrih mera ponuditi finansijsku pomoć u medijskom organizovanju kako bi se oduprle Rusiji, ali i ekonomsku pomoć i saradnju. Ukazivaće se da Rusija koristi gas i naftu kao političko oružje.

Nakon Bregzita London postaje politički nezavisan od Brisela i potpuno autonoman. Balkan je ocenjen kao područje od vitalnog interesa za Britaniju. Ostale diplomatske aktivnosti biće usmerene prema Indiji i drugim zemljama koje su u „zlatno doba“ bile pod dominacijom Krune.

Resursi ratne flote jesu desetkovani, nosači aviona puni manjkavosti, ali će se sve rešiti podrškom građana. Na azijskim morima Ujedinjeno Kraljevstvo će slediti politiku SAD, posebno američki odnos prema Kini i Severnoj Koreji.

Sve u svemu, tendencije za opasan razvoj situacije na Balkanu više su nego vidljive. Lako je izvući zaključak da su idealna mesta za potpaljivanje sukoba sa nedefinisanim i nejasnim ishodom prvenstveno Kosovo, jug Srbije i BiH. Iz niza izjava poznatih diplomata uočava se da neće odustati od „makedonskog scenarija“ u Srpskoj, a opozicija već najavljuje da oktobarski izbori neće biti regularni i da ih neće priznati.

S druge strane, Bakir Izetbegović u razgovorima sa strancima provlači tezu da su sve odluke Narodne skupštine Srpske neregularne, jer u donesene bez podrške koalicije domovina. Naravno, ne pada mu na pamet da spomene prava Srba u parlamentu Federacije BiH i kantonalnim skupštinama.

Da li su Srbi tehnički mogli uložiti veto u tim institucijama? Svakako da se treba prisetiti izjave ministra Mektića da je Zaev u Makedoniji sproveo demokratiju sa drugim narodom. Na svakom sastanku sa strancima ministar, koji je postao ikona SDS, ističe da je u Srpskoj diktatura, da se ne poštuje izborna volja građana, da je na sceni samovolja Milorada Dodika, da je narod u strahu zbog sve veće militarizacije koju sprovodi „Lukačeva policija“, da Dodik neće otići lako kad izgubi vlast te zato jača policiju da ga zaštiti od vlastitog naroda itd.

Ministar je neumoran u optužbama, ali mu je vlastiti narod nepoznata varijabla. Građani Srpske sve više veruju predsedniku Dodiku, a i popularnost ministra Lukača rapidno raste. Poslanici koji napuštaju SDS javno govore da narod neće podržati izdaju i da 200.000 projektovanih bošnjačkih glasova neće doneti pobedu kandidatima Saveza za promene.

Stoga Srpska mora stvarati mehanizme za zaštitu ustavnog poretka, jer ko to može osporiti želju Republike Srpske da štiti Dejtonski sporazum. Srpska se mora ozbiljno pripremiti za odbranu Dejtona. Treba animirati mlade, držati tribine, predavanja, ukazati na moguće matrice rušenja Srpske i njenih institucija.

Treba se na vreme suočiti sa subverzijama, dezinformacijama, velikom zloupotrebom društvenih mreža, koje će imati za cilj da dezavuišu mlade. Za Srpsku 2018. godina je presudna, 2018. je godina opstanka.

Srbija treba da bude jasna i otresita. Ako Britanija polaže pravo na Balkan, i Srbija i Srpska imaju pravo na nacionalne interese. Da li je to legitimno, da li je legalno? Naravno da jeste!

(RTRS)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …