Home / TEMA DANA / OVO SE PREĆUTKUJE: Admiral Džejms Fogo otkrio ko iz srpske vlasti želi saradnju sa alijansom..

OVO SE PREĆUTKUJE: Admiral Džejms Fogo otkrio ko iz srpske vlasti želi saradnju sa alijansom..

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, rekao je da iako Srbija ne želi da se pridruži NATO, međusobna saradnja je jaka i stabilna.

Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi evropske integracije i saradnju sa NATO, te da mu želi uspeh u tome.

Fogo je, u intervjuu portalu Juropijen Vestern Balkans i Tanjugu, istakao da je pitanje prisustva NATO trupa na Kosovu i Metohiji tokom 2018. i u bliskoj budućnosti političko pitanje, a tamo se trenutno nalazi oko 4.000 vojnika, koji su sposobni da osiguraju bezbednost i sigurnost.

– Bilo koja promena obima prisustva NATO snaga je uslovno pitanje – rekao je Fogo.

Fogo je istakao da, ukoliko bude nastavljen napredak u dijalogu Beograda i Prištine i bude ostvarena dobra volja dveju strana, a institucije i pravosudni organi u Prištini nastave put ka demokratizaciji i policijske i bezbednosne snage nastave da napreduju, to će, kako je izrazio nadu, jednoga dana omogućiti Beogradu i Prištini da mirno egzistiraju u regionu.

– Još nismo stigli do te tačke i ove godine, prema mom mišljenju, obim snaga Alijanse ostaće isti da bismo mogli na nastavimo misiju koju sprovodimo već 18 godina – rekao je Fogo i dodao da bi želeo da vidi prisustvo NATO u regionu više kao misiju radi sprečavanja problema.

Prema njegovim rečima, tri člana njegove komande iz Napulja nalaze se u Srbiji pored njega i sarađuju sa načelnikom Generalštaba, ministrom odbrane i ministrom spoljnih poslova Srbije.

Trojica članova komande planiraju REGEKS vežbe, regionalne vežbe koje će se ove godine u oktobru održati u Srbiji u saradnji sa NATO i komandom u Napulju.

Pored toga, kako je rekao, planirano je nekoliko konferencija tokom godine, a cilj REGEKS je da nauči partnere NATO o njenim procedurama i doktrini u situacijama u realnim uslovima, humanitarnoj pomoći, pomoći u vanrednim situacijama i prekomorskim operacijama od početka do kraja.

„NATO i Vojska Srbije mnogo naučili jedni od drugih“

Fogo je rekao da je NATO mnogo toga naučio o Vojsci Srbije i obrnuto, kako jedini i drugi pristupaju vojnim operacijama i kako mogu bolje da razumeju jedni druge, što je postignuto i tokom jednonedeljne vežbe srpskog 63. vazdušnog bataljona Vojske Srbije i pripadnika NATO.

Srbija je pružila i veliku pomoć NATO odlukom da volonterski dovede pripadnike iračkih snaga u Niš i obuči ih kako da rade lekarsku trijažu i leče vojnike sa otvorenim ranama na otvorenom tokom oružanih sukoba.

– To će sve doprineti zdravom partnerstvu koje neophodno ne zahteva da Srbija postane punopravna članica NATO – rekao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo.

Prema njegovim rečima, jedan od izuzetno uspešnih bilateralnih odnosa između SAD i Srbije ostvaruje se kroz program državnog partnerstva Srbije i Ohaja kroz obuku, stvaranje veza i prijateljstva.

– Mislim da nas čeka lepa budućnost u nastavku saradnje na tim poljima – rekao je Fogo i dodao da ovo nije prvi put da boravi u Beogrdu, već njegova treća ili četvrta poseta jer je upoznat sa situacijom na Balkanu još od 2003/2004. godine, kada je u Pentagonu studirao o regionu Balkana i postao ekspert za taj region.

Što se tiče ostalih zemalja u regionu, Fogo je rekao da članstvo Crne Gore pozitivno deluje na bezbednost regiona, da je Makedonija napravila veliki napredak, dok se Bosna i Hercegovina kreće u dobrom pravcu.

(Mediji)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …