Home / TEMA DANA / Da li Rusija i Kina preko Kim Džong Una testiraju Ameriku?

Da li Rusija i Kina preko Kim Džong Una testiraju Ameriku?

Poslednjih 50 godina svet se “nekako navikao” na pretnje koje su dolazile iz Severne Koreje, ali s dolaskom Kim Džong Una na vlast one su dobile oštriji oblik.

nosac-brodova-koreja

Nakon niza nuklearnih i raketnih testova u kojima je pokazao da je Severna Koreja razvila tehnologiju kojom može nuklearnim projektilom napasti ciljeve udaljene po nekoliko hiljada kilometara, Kim Džong Un je zapretio i testom u kom će četiri projektila preleteti preko Japana i pasti u more 30 kilometara od američkog ostrva Guam sa 160.000 stanovnika na kom se nalazi velika baza ratnog vazduhoplovstva SAD.

Ovakav test bi sigurno izazvao pun vojni odgovor SAD, što bi verovatno bio i uvod u otvoreni rat između Severne i Južne Koreje, navodi se u tekstu zagrebačkog “Večernjeg lista”.

To bi možda dovelo do pada severnokorejskog režima, ali hoće li Kim to i uraditi, trenutno se ne može proceniti, pogotovo jer se o njemu zna tek vrlo malo, dodaje se u tekstu.

Kim Džong Un je rođen 8. januara, ali javnosti nije poznato tačno koje godine, 1982., 1983. ili možda 1984. Majka mu je bila Ko Jong Hui, ljubavnica Kim Džong Ila, s kojom je on imao još dvoje dece. Kim Džong Un je rano detinjstvo proveo mahom u društvu majke i nije bilo predviđeno da jednoga dana preuzme vođstvo Severne Koreje. Ipak, ispunjavana mu je svaka želja i odrastao je u ogromnom luksuzu i bogatstvu. Već sa sedam godina dobio je svoj automobil, a počeo je da pije vodku s 14, a tokom svoje mladosti bio je, između ostalog, i okružen devojkama koje su njegovom ocu služile za “zabavu”.

“Radio sam dva poslo za porodicu Kim. Bio sam im glavni kuvar za suši, ali ujedno sam bio i pazitelj malom Kim Džong Unu dok je odrastao. Bio sam mu više od dadilje, odnosio sam se prema njemu kao prema svom sinu. Kada je imao sedam godina, počeo je da vozi automobil, bio je to “mercedes”. Stavili su ga na neku kutiju da bi mogao da dohvati komande, neko mu je dao instrukcije. Od tada obožava “mercedese”, kaže Kenji Fujimoto koji je pobegao iz rezidencije Kimovih, ali i iz Severne Koreje pre nekoliko godina.

Nakon osnovnog školovanja u Severnoj Koreji, Kim Džong Un je srednju školu pohađao u Švajcarskoj, u Gumligenu nedaleko od Berna. Bio je tamo prijavljen pod imenom Pak Un, kao sin jednog od severnokorejskih diplomata u tamošnjoj ambasadi. Njegovi prijatelji iz razreda nisu imali pojma da klupe dele s budućim vođom Severne Koreje, niti se on po ičemu izdvajao.

“Imao je dobar smisao za humor, uklapao se sa svima. Nije često izlazio u grad, ali je voleo sport i bio je zabavan”, rekao je Marko Imhof, njegov bivši školski drug. Završiviši školovanje u Bernu, Kim Džong Un se vratio 2007. u Severnu Koreju, gde je nastavio školovanje na vojnoj akademiji.

U to je vreme njegov polubrat, koji je bio predodređen da preuzme vođstvo Severne Koreje, pao je u nemilost oca, pa je Kim Džong Un određen da postane novi vođa zemlje. Dobio je čin generala, počeli su ga uvoditi u sve tajne. A kada je njegov otac Kim Džong Il 2011. umro na putu do Rusije. Kim Džong Un je postao lider najzatvorenije zemlje sveta.

U previranjima tokom prvih nekoliko meseci smaknuo je mnogo generala i visokih severnokorejskih zvaničnika koji su predstavljali petnju za njegovu vlast, uključujući i i neke svoje rođake. Stabilizacijom vlasti, počeo je sa ubrzanim razvojem severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa koji danas predstavlja gotovo nerešiv problem.

Veliko je pitanje da li je Kim Džong Un u stvari samo pion Pekinga i Moskve kojim oni testiraju SAD da vide do koje se granice može ići, je li on samo svojevrsni lakmus kojim bi se proverila odlučnost Trampove administracije.

“Nikada Kimovi nisu bili do kraja alat Moskve ili Pekinga, a posebno sada kada je na vlasti Kim Džong Un koji je manje racionalan nego njegov otac ili deda. Kim pomera granice, ali ne toliko da bi došlo do pucanja celokupne situacije. I ne znači da to radi po nalogu Kine ili Rusije”, smatra analitičar Tvrtko Jakovina, piše “Večernji”.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …