Home / U FOKUSU / OTVARA SE NOVI FRONT: Američka vojska ulazi u Moldaviju, ugroženo rusko Pridnjestrovlje

OTVARA SE NOVI FRONT: Američka vojska ulazi u Moldaviju, ugroženo rusko Pridnjestrovlje

Bivša sovjetska republika Moldavija bi zapravo mogla postati još jedno uporište američke vojske u Evropi. Građevinsko-inženjerska firma vojno-pomorskih snaga Amerike za Evropu, Afriku i jugozapadnu Aziju (NAVFAC EURAFSWA) planira da izgradi osam objekata za obuku vojske na urbanim terenima u bazi za obuku Buljboaka u Moldaviji. Činjenica da je umešano odeljenje američke mornarice navodi na to da će ovaj objekat ugostiti američke marince.

amerika-vojska-vojnici-1

Ukupno je 1,6 miliona dolara već investirano u renoviranje baze Buljboaka, koja se nalazi u blizini Tiraspolja, prestonice Pridnjestrovlja, ili Pridnjestrovske Moldavske Republike. Ovaj region gde se pretežno govori ruski jezik se odvojio od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Danas 450 ruskih vojnika sprovodi mirovnu misiju u skladu sa odlukama samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 1999. godine. Pored mirovnih snaga, Rusija ima i jedinice Operativne grupe ruskih snaga sa 1.200 pripadnika koji žive u Pridnjestrovlju. Vlasti Pridnjestrovlja se strogo protive planu Moldavije da povuče ruske mirovne snage, koje oni smatraju garantima mira u regionu. Oni ističu da se misija pokazala veoma uspešnom. U julu je obeležena 25. godišnjica od početka mirovne operacije.

Moldavija blisko sarađuje sa SAD i NATO-om. Pridružila se programu NATO-a Partnerstvo za mir 1994. godine, i Individualnom akcionom planu partnerstva 2006. godine. Kancelarija NATO-a će se uskoro otvoriti u Kišinjevu.

Od 2016. godine, Moldavija je uključena u američki regionalni program za izgradnju “moćnijih odbrambenih sposobnosti… protiv agresivnih akcija Rusije ili iz drugih izvora.“

U februaru su SAD moldavskoj vojsci donirale 41 više namensko vojno vozilo visoke mobilnosti (HMMWV) i kamione. Ova vojna vozila bi se koristila tokom nacionalnih i međunarodnih vežbi. 2014. godine su SAD donirale još 39 HMMWV i 10 prikolica za vojna vozila.

Moskva je izrazila zabrinutost zbog moldavske politike u Pridnjestrovlju. Ona je optužila Moldaviju da podriva njihve odnose i ugrožava regionalnu stabilnost.

Američko vojno prisustvo se širi svuda, uključujući i područja u blizini granica Rusije, poput Pridnjestrovlja. Ovo je veoma opasan razvoj koji navodi američke snage i ruske mirovne snage da se međusobno gledaju kroz nišane. Moskva i Kišinjev mogu imati različite stavove i podele, ali ih to ne čini protivnicima.

Kada bi ruski mirotvorci otišli, situacija bi se pogoršala i bila bi dovoljna jedna iskra da se ponovo pokrenu neprijateljstva – nešto što se sprečava još od 1992. godine. Ugošćavajući američke objekte na svojoj teritoriji, Moldavija, neutralna država, će postati meta ruskog napada odmazde.

Očekuje se da će se parlamentarni izbori u Moldaviji održati u novembru 2018. godine. Nadamo se da će birači napraviti pravi izbor i izabrati odgovornije ljude kako bi zaustavili neprestane provokacije i usvojili razumniju spoljnu politiku. Ako se ove nade ostvare, Rusija i Moldavija će ponovo postati prijatelji i dobri susedi.

Webtribune.rs

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …