Home / TEMA DANA / „Da Rusi nisu ušli u Siriju, ušla bi „Islamska država“ na jug Rusije, zato će biti počišćeni!“

„Da Rusi nisu ušli u Siriju, ušla bi „Islamska država“ na jug Rusije, zato će biti počišćeni!“

Svet se suočava sa ozbiljnom opasnošću za našu civilizaciju, a to je širenje međunarodnog terorizma na druga područja. Rusko vojno angažovanje u Siriji direktna je posledica toga što je američko bombardovanje položaja Islamske države bila maska za bombardovanje položaja sirijske armije.

lazanski

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počeli su da sprovode vazdušnu operaciju nanošenja preciznih udara po pozicijama Islamske države u Siriji, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-major Igor Konašenkov.

„U skladu s odlukom vrhovnog glavnokomandujućeg Oružanim snagama Ruske Federacije Vladimira Putina, avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga danas su pristupili sprovođenju vazdušne operacije uz nanošenje preciznih udara kopnenim ciljevima terorista organizacije Islamska država na teritoriji Sirijske Arapske Republike“, rekao je Konašenkov.

Američki zvaničnici saopštili su da su dobili upozorenje jedan sat pre početka akcije ruskih vazdušnih snaga koje su dejstvovale na zapadu Sirije u okolini grada Homsa, oko 100 kilometara od ruske pomorske baze u sirijskom gradu Tartusu i na pola puta od sirijske obale do prestonice Damaska.

Svet se suočava sa ozbiljnom opasnošću i velikim izazovom za našu civilizaciju, a to je širenje međunarodnog terorizma na druga područja, smatra senator u Gornjem domu ruskog parlamenta Igor Morozov.

„Predsednik RF se dosledno zalaže za borbu protiv terorizma i mislim da je upravo podrška borbi koju sada vodi Asadova armija bila jedna od tema sastanka sa Obamom. To što smo pristali na korišćenje vojske Ruske Federacije u inostranstvu u skladu je sa strategijom zaštite nacionalnih interesa. To su preventivne mere, obezbeđenje bezbednosti naših građana, ali na daljim prilazima. Zadatak naših vazduhoplovnih snaga je da unište sistem ID“, kaže Morozov.

On je dodao da će Asad dobiti ozbiljnu političku podršku i vojnu pomoć u vidu avijacije.

„Mislim da koalicija koju je napravila Amerika i koja se trenutno bezuspešno bori protiv ID, ima priliku da se pridruži koaliciji Rusija-Iran-Irak-Sirija. Postoji mogućnost da napravimo zajedničku koaliciju, kao što je predložio Putin“, smatra Morozov.

Čim Asadova vojska i Kurdi uz podršku ruske avijacije ostvare prve uspehe, doći će do velikih promena u raspodeli političkih snaga, zaključuje Morozov.

Rusko vojno angažovanje u Siriji direktna je posledica toga što je američko bombardovanje položaja Islamske države više bila maska, kaže novinar Miroslav Lazanski.

On svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je američka avijacija u Siriji za godinu dana imala naleta koliko je imala za samo pet dana tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Ispada, kaže Lazanski, da su američka i francuska avijacija zapravo bombardovale položaje legitimne sirijske vlade.

„Rusija je spoznala tu vrstu igre i odlučila da zaštiti svoje geopolitičke interese na prostoru Sirije time što će direktno bombardovati položaje ID. Mislim da su u Moskvi pravilno shvatili da ukoliko bi ID pobedila na prostorima Sirije i Iraka, sledeća stepenica širenja ID bi bio Kavkaz, to jest jug Rusije. Prema tome, bolje je tući protivnika što dalje od svojih granica, nego se s njim obračunavati u svom dvorištu“, kaže Lazanski.

Ako je Rusija odlučila da uđe u vojnu akciju u Siriji, Islamska država će doživeti ozbiljne gubitke, smatra Lazanski, a legitimni sirijski predsednik Bašar el Asad i sirijska vojska dobile su ozbiljnu podršku. Niko u Moskvi neće moći da zameri ovakvu vrstu akcije, kaže Lazanski, jer ako Amerikanci daju sebi za pravo da bombarduju Islamsku državu sa veoma problematičnom efikasnošću, zašto to ne bi i Rusija, pita Lazanski.

„Rusija ima ugovor o vojno-tehničkoj saradnji i uzajamnoj pomoći sa Sirijom. Prema tome, ovo što Rusija radi u skladu je sa međunarodnim pravom i pravnih problema nema. Što se tiče političkih problema, naravno da će mnogi na Zapadu da vrisnu do neba zbog ruske akcije, ali niko nije vrisnuo do neba kada Amerikanci vrše bombardovanje po Siriji, a da ne pitaju Damask za bilo kakvu vrstu dozvole ili pristanka. Rusi barem imaju pravno pokriće“, zaključuje Lazanski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sednici vlade da je rusko učešće u antiterorističkim operacijama u Siriji bazirano na međunarodnom pravu i da je vođeno zvaničnim zahtevom predsednika sirijske arapske republike Bašara el Asada.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

DA LI JE OVO SAMO UVOD?! ČITAVO SELO U SRBIJI SE IZMEŠTA ZBOG RUDNIKA! VLADA SRBIJE: „NAŠI STRATEŠKI PARTNERI SU TO HTELI“

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je Zaječar, gde je organizovan prijem građana. Ona …