Home / TEMA DANA / „Današnji političari po birtijama glume glavne frajere i slušaju „Grand šou“!“

„Današnji političari po birtijama glume glavne frajere i slušaju „Grand šou“!“

Emir Kusturica je planirao da u oktobru primi prve studente internacionalne Akademije lepih umetnosti u Andrićgradu, ali zbog opstrukcije lokalnih vlasti, to se neće dogoditi.

kusturica

– Čitavo poluostrvo Andrićgrada je pod koncesijom na 30 godina, što znači da je čitava ta ideja veća i od opštine i od mene, jer to će na kraju biti vraćeno državi. Ali evo, partijska mafija stoji na putu dobrim stvarima. Dobili smo pomoć od „Lukoila“ i moja privatna firma je započela i napravila program i plan, te je bila u fazi da ove godine otvori fakultet, a onda se isprečio lokalni SDS, koji deluje uz blagoslov njihove centrale i koji nije ništa mogao da uradi, ali je mogao da neće da proda to zemljište – kaže za Emir Kusturica.

On tvrdi da je u pozadini politička igra tamošnjih moćnika.

– Njihove su vrednosti „Grand šou“ i primitivizam BN TV pa zato njima i ne treba Akademija lepih umetnosti. Inače, poslanik Kojić je viđen kao statista u prvom redu „Granda“, a obožava pesmu „Mala moja bosonoga, kako živiš bez onoga“ – navodi Kusturica.

– Tu mislim na Miroslava Kojića, koji je poslanik, i njegovu marionetu, načelnika opštine Slavišu Miškovića. Njih dvojica vladaju svim i svačim. Oni sprečavaju otvaranje škole tako što jednostavno opstruiraju pravni postupak koji moraju da izgube.

Oni u birtijama glume glavne frajere, a sve što se gradi predstavlja opasnost za taj njihov kaubojski i polukriminalni način vlade. Njihova borba protiv Dodika uključuje i borbu protiv internacionalnog fakulteta režije. Šta Višegrađani mogu da očekuju kad ne daju da se otvori univerzitet? – pita režiser.

On navodi da se lokalne vlasti suprotstavljaju nečemu što on najlegalnije želi da uradi. „Ne daju da se kupi čestica koja je već izvedena iz koncesije. A zašto se sve to radi? Pa, u pitanju je opšte stanje koje ide od korupcije do tog lokalnog šerifa, koji opstruira sve što nije po njegovoj volji. To je zaista tužno. Ljudi bi imali koristi od Akademije umetnosti“, ističe Kusturica.

Na redu je, kaže Emir Kusturica, sudski proces. „Taj spor će oni izgubiti, jer ne možete vi da zabranite kupovinu koja je legalna. Pobeda će biti naša, to je od vitalnog značaja za te mlade ljude tamo“, zaključuje režiser.

(Blic)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …