Home / U FOKUSU / Povratak komunizma u Sloveniji..

Povratak komunizma u Sloveniji..

U novom slovenačkom parlamentu ponovno se posle 25 godina mogu čuti izrazi „drug“ i „drugarica“, kojima se međusobno oslovljavaju poslanici Udružene levice – stranačke grupacije koja se zalaže za stvaranje „socijalizma 21. veka“ i koja je nastala na talasu protesta koji su pre dve godine potresali zemlju i srušili vladu tadašnjeg premijera Janeza Janše.

slovenija- združena levica

Stranka je na evropskim izborima u maju osvojila 5,9 odsto glasova, ali nije uspela da dobije poslanika u Evropskom parlamentu, dok je na julskim prevremenim parlamentarnim izborima s istim postotkom glasova dobila dve poslanice i dva poslanika, što je bilo prilično iznenađenje.

Tokom jučerašnje rasprave o imenovanju nove vlade premijera Mire Cerara, poslanici Udružene levice u parlamentu su univerzitetskog profesora prava nazivali „kolegom“, dok su se međusobno oslovljavali „drug“ i „drugarica“ ili „gospođa drugarica“ i „gospodin drug“.

Obnovi komunističke ikonografije i izraza, prenosi Hina, najoštrije se protivi najjača opoziciona Slovenačka demokratska stranka koja bivšoj premijerki Alenki Bratušek zamera da je stvorila društvenu atmosferu za takve pojave.

Janšina stranka je obavestila predsednika nove Evropske komisije Žan-Klod Junkera da se Bratušek fotografisala s crvenim zvezdama petokrakama, simbolom jugoslavenskog komunizma i da je jednom prilikom pevala italijansku partizansku pesmu „Bandijera rosa“ što je, prema oceni konzervativnih stranaka, diskvalifikuje za visoki položaj u Komisiji.

Slovenački parlament potvrdio je sinoć na vanrednom zasedanju novu koalicionu vladu premijera Cerara, čija je stranka pobedila na julskim izborima i nakon toga ušla u koaliciju sa Demokratskom strankom penzionera i Socijalnim demokratima.

Za 16-članu vladu, sastavljenu od tri stranke levog centra, glasalo je 54, dok je protiv bilo 25 poslanika slovenačkog parlamenta koji broji 90 članova.Izbori su raspisani nakon što je Bratušek u maju podnela ostavku, pošto nije ponovo izabrana za lidera Pozitivne Slovenije.

Cerarova vlada je obećala restriktivnu fiskalnu politiku, uključujući smanjeno trošenje i bolje prikupljanje poreza, a Cerar je poručio: „Ako ne delujemo odlučno, sadašnje troškove za plate i penzije plaćaće naša deca“.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …