Home / U FOKUSU / Proglašena albanska republika u Makedoniji, na platou spomenika Skenderbegu, usred Skoplja!

Proglašena albanska republika u Makedoniji, na platou spomenika Skenderbegu, usred Skoplja!

„Ceremonijalno“ proglašenje albanske takozvane „republike Iliride“ izvršeno je usred Skoplja, na platou ispred spomenika Skenderbegu, gde je akt o osnivanju pročitao samozvani predsednik, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji (PDP) – Nevzat Halili.

siptari- albanci- zastava

Samoproglašeni „predsednik“ nove države je rekao da je odluka o proglašenju Iliride doneta na osnovu Ustava SAD gde je navedeno da svaki čovek ima pravo na samoopredeljenje. Dodao je da zahtev da Makedonija funkcioniše kao država sa dve republike počiva na „primeru bivše federacije između Srbije i Crne Gore“.

Halili je zatražio da premijer vlade u Skoplju Nikola Gruevski „naredi parlamentu da započne postupak za federalizaciju Makedonije“. Na samom skupu u Skoplju inicijatori su otvorili proces prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma o ozvaničenju formirane republike Iliride.

Premijer nove albanske „republika“, kako je objavljeno biće Baki Sulemani, a u rukovodstvu je i predsednik Nacionalnog fronta za ljudska prava i slobode, Idriz Sinani. On je za medije na albanskom jeziku izrazio ubeđenje da će „po proglašenju Iliride“, u zemlji funkcionisanje države biti uređeno po primeru kantona u Švajcarskoj.

– Jedan parlament će biti za Albance, jedan na Slovene, i sve one koji će živeti na teritoriji Iliride. Uživaće jednaka prava saglasno međunarodnom pravu. Mi ćemo kontrolisati republiku Iliridu. Celu našu teritoriju čuvaće snage garde Iliride – izjavio je Sinani.

MIR ILI RAT

Idriz Sinani je za albanski portal Almakos izjavio da ukoliko ovaj projekat i ideju ne prihvate Makedonci, „problem može biti rešen mirno, mi smo za mir, a ukoliko žele rat, mogu da izaberu šta žele“.

(Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …