Home / TEMA DANA / DMITROVIĆ OTKRIVA: DA NIJE BILO OVOG KATASTROFALNOG POTEZA SRBA- DANAS NE BI BILO HRVATSKE I SLOVENIJE!

DMITROVIĆ OTKRIVA: DA NIJE BILO OVOG KATASTROFALNOG POTEZA SRBA- DANAS NE BI BILO HRVATSKE I SLOVENIJE!

„Komunisti su imali presudan uticaj na stvaranje države Hrvatske, tvrdi novinar i publicista”, Ratko Dmitrović.

–Da nije bilo Srba ne bi bilo ni Slovenije i Hrvatske i to priznaje i dio hrvatskih istoričara. Srbija i Nikola Pašić imali su u avgustu 1915. godine ponudu Engleza i Francuza o stvaranju Velike Srbije, koja bi se protezala sve do Virovitice.

Međutim, Srbi su to odbili i u novembru 1915. godine odlučili su da stvaraju Jugoslaviju, što je bila velika greška.

Da je ta ponuda prihvaćena Balkan bi mnogo drugačije danas izgledao, rekao je Ratko Dmitrović, novinar i publicista, na tribini u „Srpskoj kući“.

Ovaj događaj organizovao je Srpski informativni centar „Sveti Sava“.

Dmitrović je napomenuo da je otac hrvatske nacije Ante Starčević, koji je još u drugoj polovini 19. vijeka, označio Srbe kao remetilački faktor, što je kasnije uticalo na sve ono što se tokom narednih sto godina dešavalo između Srba i Hrvata.

–Nakon ideologije Ante Starčevića i formiranje Stranke prava početkom 20. vijeka u Hrvatskoj dolazi do napada na Srbe, ali 1908. godine počinje mirnije doba između ta dva naroda.

Do toga je došlo zahvaljujući političkoj koaliciji Stranke prava i Srpske samostalne stranke.

Valja znati da Slavonija, Istra, Dalmacija i Baranja, nikada nijesu pripadali Hrvatskoj i da su te krajeve tek komunisti pripojili toj državi – napomenuo je Dmitrović.

On je kao odlučujuće, ali pogubne poteze po Srbe, označio potpisivanje Bečkog sporazuma iz 1850. godine, kojim je od srpskog jezika stvoren hrvatski, a dalekosežni uticaj na buduće državno uređenje Jugoslavije imao je komunistički kongres u Drezdenu 1928. godine.

Tada su pomenute nove države na Balkanu, koje do tada nijesu postojale.

–Komunisti su imali presudan uticaj na stvaranje države Hrvatske.

Čak je i sam predlog Moše Pijade da pored Srbije i Hrvatska ima pokrajine sa većinskom srpskim stanovništvom odmah odbijen, a čak je bio predloga i da se Hrvatska proteže i do Kalemegdana, a što je najtragičnije srpski komunisti na to nijesu ni reagovali.

U stvaranju takve hrvatske države veliku zaslugu imaju i Crnogorci, posebno Savić Marković Štedimlija, Sekula Drljević i Milovan Đilas ,pojasnio je on.

(in4s.net)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: PROJEKAT METROA JE IZMENjEN DA BI SE VLAST UGRADILA 2 MILIJARDE EVRA (VIDEO)

Izgubili smo 8 godina na izgradnji beogradskog metroa. Pre 8 godina je bila gotova studija …