Home / TEMA DANA / DOLAZI MEDVEDEV: Srbija postala važan faktor za ruski uticaj na Balkanu

DOLAZI MEDVEDEV: Srbija postala važan faktor za ruski uticaj na Balkanu

medvedev-vucicRusija se sve više okreće Balkanu i želi da što više proširi svoj uticaj u Srbiji, to najbolje oslikavaju upozorenja stranke Vladimira Putina Jedinstvene Rusije da se spremaju protesti u Beogradu sa ciljem destabilizacije zemlje.

To potkrepljuje i podatak da će najverovatnije prvi strani zvaničnik koji će posetiti Beograd, po izboru nove Vučićeve Vlade, biti premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev!

Putinova stranka Jedinstvena Rusija u svom dramatičnom saopštenju upozorila je Beograd da mu preti takozvana obojena rezolucija, koja će se, prema tim rečima, sastojati od niza povezanih demonstracija, što dovoljno pokazuje koliko je Srbija važna Rusiji.

– Rusija želi da iskoristi trenutnu situaciju u svetu, kao što je kriza u EU, i da svoj uticaj u Srbiji što je moguće više učvrsti – kaže dobro obavešteni izvor.

Prema njegovim rečima, na činjenicu da će Medvedev biti prvi zvaničnik koji će u septembru posetiti premijera Vučića nakon njegovog reizbora nikako ne treba gledati kao na slučajnost.

Prema njegovim rečima, na činjenicu da će Medvedev biti prvi zvaničnik koji će u septembru posetiti premijera Vučića nakon njegovog reizbora nikako ne treba gledati kao na slučajnost.

Analitičar Dušan Janjić kaže zda je očigledno da Rusija želi da dominira na Balkanu i da proširi svoj uticaj, ali i da stekne nove i zameni loše prijatelje u Srbiji.

– Upozorenje na proteste gledam kao poruku svima, kako onim strankama koje se pozivaju na Rusiju tako i onim s druge strane. To je klasičan vid širenja uticaja, a koliko će u tome biti uspešni zavisi pre svega od premijera Aleksandra Vučića i njegove vlade i od toga koliko će im oni dati prostora da se prošire – smatra Janjić i dodaje da Rusi sve rade perfidno, preko izjava partije i nižih činovnika sa ciljem, kako bi stvorili svoju guberniju.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković kaže da ove izjave Jedinstvene Rusije i njenog funkcionera Sergeja Železnjaka predstavljaju jasnu podršku Srbiji i da ih isključivo u tom svetlu treba posmatrati.

– Zapad opet radi neprimerene stvari i ovo saopštenje Putinove stranke je dokaz koliko Beograd znači Moskvi – kaže on.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Srbija neće menjati svoju politiku prema prijateljskoj Rusiji.

– Mi nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, sa njom sarađujemo u obostranom interesu – rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na ceremoniji završetka školovanja polaznika 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 59. klase Škole nacionalne odbrane i istakao da evrointegracija Srbije ipak neće biti zaustavljena.

– Mi u svom interesu nastavljamo da uređujemo svoju državu po najvišim evropskim standardima, a EU neka pokaže da li nas želi ili ne – rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je sporazum o statusu osoblja centra u Nišu pripremljen i njegova realizacija će sačekati formiranje nove vlade Srbije na čelu s Aleksandrom Vučićem, a vojna neutralnost, posvećenost miru i saradnja sa svima, garancija su stabilne i sigurne budućnosti.

(Alo)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …