Home / TEMA DANA / Dragomir Karić: Uz pomoć Ruske Federacije dobićemo nuklearnu centralu!

Dragomir Karić: Uz pomoć Ruske Federacije dobićemo nuklearnu centralu!

Izjava narodnog poslanika Dragomira Karića u emisiji „Da, možda, ne“ da ćemo uz pomoć Ruske Federacije dobiti nuklearnu centralu izazvala je burne reakcije i podstakla sumnju da je počeo da lobira da se Srbija uskoro upusti u avanturu ove vrste biznisa na svojoj teritoriji.

nuklearna- elektrana

Još 1989, u tadašnjoj SFRJ, doneta je zabrana o izgradnji takvih postrojenja i na snazi je do kraja 2015. Ali brat Bogoljuba Karića kaže da prvi put od nas čuje za tako nešto.

– Energetska bezbednost je tema broj jedan u celom svetu, zbog energenata se vode ratovi, a mi bismo od para koje su Rusi spremni da investiraju u Srbiju rešili to pitanje. Ne vidim razlog da se polako ne razmišlja i o skidanju moratorijuma na izgradnju atomske centrale. U energetici je budućnost i onaj ko bude imao tu vrstu resursa ne treba da brine za budućnost – ističe Dragomir.

On naglašava da njegove firme neće učestvovati u tom projektu, te da je, prema njegovim saznanjima, Rusija spremna da uloži tri milijarde dolara za finansiranje budžeta:

– Pritom, Rusija, nama bratska država, ne traži od nas ništa i ničim nas ne ucenjuje. Tako bismo mogli da iskoristimo priliku i poput Mađara, Bugara izgradimo atomsku centralu od koje možemo imati samo koristi i razne benefite.

Ivan Karić iz pokreta Zeleni Srbije se oštro protivi.

– Suviše je jak pritisak kompanija koje prodaju nuklearnu tehnologiju, pa su sad rešili da napadaju i Srbiju. U slučaju havarije došlo bi do ogromne eksplozije, a što je još gore drastično bi se povećala radioaktivnost – kaže Ivan i dodaje da bi tako nešto predstavljalo veliku opasnost:
– U Černobilju se tokom havarije temperatura vazduha podigla na 1.000 stepeni.

NUKLEARNA ENERGIJA JE POGUBNA

Akademik Marko Anđelković, biolog, smatra da država ne može preko televizijskih nastupa da donosi odluku o izgradnji nuklearnih elektrana.
– To je suviše ozbiljno pitanje, u koje mora biti uključena stručna multidisciplinarna javnost. Ovo pitanje deli i naučne radnike jer dok nuklearni fizičari tvrde da su novi reaktori bezbedni, biolozi i ekolozi tvrde suprotno i smatraju da ova energija ima pogubne posledice po stanovništvo.

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

– Takaimura – Japan 1994.
– Vinskeji-Kamberlend 1955. Velika Britanija
– Ostrvo tri milje 1979. Pensilvanija
– Fukušima 2011. Japan
– Černobilj 1986. Ukrajina
– Od 1971. godine do 2005. zabeleženo više 1.000 akcidenata u nuklearkama

Nisam čuo da je to Karić rekao, ali potpuno je jasno da takva izjava nije realna jer naše zakonodavstvo to ne dozvoljava – kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Grupa profesora Naučnog instituta „Vinča“ već dvadesetak godina pokušava da utiče na ukidanje moratorijuma, koji je donet posle nesreće u Černobilju aprila 1986. Ali nisu želeli da komentarišu Karićevu izjavu jer smatraju da on nije relevantan stručni sagovornik za tako ozbiljnu temu.

– Ono što treba da se zna to je da ova energija nije toliki bauk kolikim se predstavlja u javnosti. Mi sigurno nemamo novac da sami izgradimo takav objekat, ali postoji eventualno mogućnost da se država dogovori s nekom stranom kompanijom, koja bi izgradila elektranu i nama davala procenat struje.

(Dijana Tadić,Slađana Vukašinović, Kurir)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …