Home / TEMA DANA / EKSPERTI „SAXO BANK“ OTKRIVAJU: Svetska ekonomija ide ka novoj 2008-oj, samo je pitanje će šta će biti „okidač“

EKSPERTI „SAXO BANK“ OTKRIVAJU: Svetska ekonomija ide ka novoj 2008-oj, samo je pitanje će šta će biti „okidač“

Globalna ekonomija pokazuje znake usporavanja – upozorili su eksperti Saxo Bank.

I pritom odmah upozorio: „Ovo je još optimistični scenario. Moguće je da stvari stoje gore. Period oporavka od krize iz 2008-me se završio i može uslediti novi udar koji će ponoviti 2008-mu“.

Saxo Bank priznaje da ne zna šta će pokrenuti novu kriznu lavinu, ali napominje da se to može dogoditi „u bilo kom trenutku“. Pogotovo ako dođe do trgovinskog rata između SAD i Kine.

Saxo Bank dodatno ukazuje: „Sve navodi na zaključak da je globalni ekonomski rast na svom vrhuncu i da se dalje može ići samo naniže“.

I predočava: „Krajem 2017-te je počela da deluje koncepcija sinhronog globalnog stimulisanja rasta. prošao je ceo kvartal, a nikakvog sinhronizovanog globalnog ekonomskog rasta nema. To se vidi i po ekonomijama Kine, SAD i EU. U Kini je počelo usporavanje još početkom 2017-te“.

Ekspert Saxo Bank Kristofer Dembik smatra da je to direktno povezano sa politikom Pekinga da smanji masu kreditnog novca u opticaju i napominje – iako tim procesom rukovodi provereni profesionalac Van Cišan – da to može dovesti do destabilizacije u Kini.

Po njegovim računicama, kinesko tržište stanova sa tri četvrtine zavisi od kredita pod kontrolom države, a to znači da će teško doći do smanjenja cene stanova bez urušavanja tog tržišta.

Saxo Bank procenjuje da su mali izgledi da će poreska reforma Donalda Trampa dovesti do ekonomskog uzleta SAD jer od početka godine traje pad u trgovini na malo i kupovini trajnih potrošnih dobara.

Najneprijatnije iznenađenje je ipak – tvrde u Saxo Bank – Evrozona koja i dalje u velikoj meri zavisi od izvoza, a tražnja na svetskim tržištima se sužava.

Saxo Bank posebno upozorava da rastu „geopolitički rizici“ i da su već na najvišoj tački nakon 2003-će i američke agresije na Irak.

Dembik i njegovi saradnici ne veruju će kineski lider Si Džinping i Donald Tramp krenuti u pravi trgovinski rat, ali navode da Kinezi mogu u fabrikama GM ili Boeing na svojoj teritoriji organizovati „iznenadne provere“, pa čak i obustaviti proizvodnju na koju nedelju, a to bi – smatraju – moglo da bude dovoljno da kula od karata globalne ekonomije počne da se ruši…

Saxo Bank zaključuje: nešto će se dogoditi – samo je pitanje šta će biti „okidač“.

Banka Goldman Sachs procenjuje da će razvijene zemlje u 2018-oj imati 2,4 odsto ekonomskog rasta, a da će se on u 2019-oj smanjiti na 2 odsto.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …