Home / TEMA DANA / PRESTROJAVANJE PRED UDAR- „Svet je trenutno na prekretnici, Zapad je duž granica Rusije rasporedio deset hiljada ofanzivnih jedinica!“

PRESTROJAVANJE PRED UDAR- „Svet je trenutno na prekretnici, Zapad je duž granica Rusije rasporedio deset hiljada ofanzivnih jedinica!“

Nova trka u naoružanju u svetu podstiče se pretenzijama nekih zemalja na izuzetnost, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi.

– Danas se svet nalazi na prekretnici… Sve više se računa na vojno rešavanje protivrečnosti. Pretenzije pojedinih zemalja na izuzetnost podstiču na novu trku u naoružanju – istakao je Šojgu.

– U tom kontekstu intenzivira se antiruska retorika, aktiviraju se neprijateljske vojne aktivnosti u blizini naših granica – dodao je ministar.

SAD i NATO su duž zapadnih granica Rusije rasporedili deset hiljada ofanzivnih jedinica, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi.

– Danas je u baltičkim državama i Poljskoj već raspoređen kontingent od deset hiljada vojnika, koji ima sve odlike ofanzivnog naoružanja. Aktivnost flota SAD i drugih zemalja NATO-a na Crnom i Baltičkom moru postaje sve aktivnija, broj vojnih vežbi i obuka Severnoatlantskog saveza je porastao, pri čemu oni imaju očigledno antiruski karakter – istakao je Šojgu.

Američki sistem protivraketne odbrane predstavlja faktor destabilizacije i podsticaj za trku u naoružanju, dodao je on.

– Dešava se raspoređivanje elemenata globalnog sistema protivraketne odbrane, između ostalog i van nacionalne teritorije Sjedinjenih Američkih Država, na evropskom kontinentu i Aziji. Danas niko ne sumnja da je američki PRO sistem ozbiljan faktor destabilizacije, podsticaj za trku u naoružanju, flagrantno narušavanje međunarodnih obaveza, uključujući i u okviru sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa – naglasio je Šojgu na konferenciji.

Osim toga, povećan je intenzitet vazduhoplovnih letova alijanse duž ruske granice.

– Od januara su lovci vazduhoplovnih snaga Rusije podigli više od 25.000 puta presretali strane vojne avione… Sa svoje strane mi nećemo kucati na zatvorena vrata, ali ne nameravamo ni da ignorišemo pokušaje nasilnog pritiska na nas. Vojni potencijal naših oružanih snaga će se održavati na nivou koji garantovano osigurava vojnu bezbednost Rusije i njenih saveznika – naglasio je on.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …