Home / TEMA DANA / EVO ŠTA SU SE DOGOVORILI VUČIĆ I PUTIN: Rusija preduzima prve korake u vezi Kosova…

EVO ŠTA SU SE DOGOVORILI VUČIĆ I PUTIN: Rusija preduzima prve korake u vezi Kosova…

Svi predstavnici Ruske Federacije pri UN, ali i u EU, NATO i OEBS dobili su instrukciju da nadležnima u ovim organizacijama izraze zabrinutost povodom događaja na Kosovu i ukažu na propuste Kfora i Euleksa, čiji je zadatak očuvanje reda i mira u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ovaj potez Kremlja, kako prenose naši izvori, osim što predstavlja snažno zastupanje stavova Beograda u međunarodnoj areni, praktično je prva konkretna posledica otvorenog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Tokom te jednočasovne razmene stavova i upoznavanja sa dramom koju je izazvao divljački upad ROSU na sever KiM, predsednik Rusije nedvosmisleno je osudio nasilje nad Đurićem i golorukim srpskim narodom i ponovio da će se njegova zemlja zalagati za poštovanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti naše zemlje.

A, ovaj demarš koji će ruski diplomatski predstavnici uložiti u UN, EU, OEBS i NATO, novo je snaženje Rezolucije 1244 koja je, prema ocenama iz Moskve, temelj svih razgovora o statusu naše južne pokrajine.

Osim toga, Putinova poruka da je za Rusiju Srbija najvažnija zemlja na Balkanu, pa i u Evropi, dodatno će ojačati naše pregovaračke pozicije u napetom političkom trileru sa kosovskim Albancima.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Beograd otvorenu rusku podršku trebalo da iskoristi da se kosovski problem otvori u UN na drugačiji način:

– Treba tražiti jačanje misije Unmika na Kosovu, nauštrb Euleksa, a možda i da se Rusija aktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine. Došli smo u fazu kada je potpuno ogoljeno da je naše poverenje u Zapad bilo potpuno neosnovano – imali smo garancije NATO da albanske snage neće ići na sever, a ROSU je upao u Kosovsku Mitrovicu i uhapsio Đurića.

Pojedini članovi Vlade, poput ministra Nenada Popovića, otvoreno pozivaju da Beograd hitno uputi poziv Rusiji da se uključi u dijalog.

Prof. Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, upozorava da bi to mogao da bude „mač sa dve oštrice“. On objašnjava da su poruke koje su poslate tokom razgovora Vučića i Putina potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i odgovor Moskve na naše odbijanje da proteramo njihove diplomate:

– Međutim, bliski odnosi sa Moskvom su i izazov, jer ćemo sigurno doći „pod oštricu“ moćnih država sa Zapada.

Za Dragan Đukanovića, sa FPN, podrška Rusije došla je u važnom momentu:

– To treba iskoristiti da se nastavi briselski dijalog i proces normalizacije odnosa.

REAGOVALI I 2008.

RUSIJA se već u UN oštro protivila bilo kakvim pokušajima kršenja ili zaobilaženja Rezolucija 1244 koja, između ostalog, ne predviđa formiranje bilo kakvih albanskih oružanih snaga. Tako je 2008. Moskva zapretila upućivanjem demarša na Ist River zbog rekonfiguracije Unmika i razmeštanja misije EU u pokrajini, za koju su „zaslužni“ Tadić i Jeremić, tražeći da to odobri i Savet bezbednosti i strane učesnice.

(Novosti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …