Home / TEMA DANA / FINSKI POLITIČAR ŠOKIRAO EVROPU: „Ratko Mladić je bio čovek koji je branio svoj narod i koji je držao vojničku reč, on je ustvari junak!“

FINSKI POLITIČAR ŠOKIRAO EVROPU: „Ratko Mladić je bio čovek koji je branio svoj narod i koji je držao vojničku reč, on je ustvari junak!“

Paavo Haavikko

General Ratko Mladić nije „balkanski kasapin“ kako žele da ga predstave u savremenoj istoriji, nego ličnost koga su pobednci oklevetali, izjavila je ugledni finski psihijatar i političar Pirko Turpeinen.

 Finska profesorka, koja je i funkcioner finskih socijaldemokrata, a radila je i kao stručni saradnik u Komsiji Saveta Evrope za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava, rekla je da se generalom Mladićem bavi zbog„istorijskih kontroverzi koje prate ovaj slučaj“.

„Pročitala sam sve što sam mogla da nađem u medijima šta je ovaj čovek navodno uradio ili rekao na TV-u i u novinama. Bila sam u Hagu gde sam kroz dokumenta pratila njegovo suđenje. U BiH sam se sretala sa njegovim saradnicima – oficirima. Iz svega toga logičan zaključak je da je Mladić žrtva“, rekla je Turpeinenova.

Ona je navela da je preko interneta počela da traži integralne govore generala Mladića objavljene u svetskim medijima, istraživala je i u bibliotekama u kojima se čuvaju mikrofilmovani novinski članci.

Turpeinenova je ispričala da je prie dve godine obišla mesta u BiH gdje su se odigrali navodni Mladićevi zločini i u kojima još žive ljudi koji su bili učesnici ratnih događaja.

„Došla sam do zaključka da je Mladić žrtva propagande“, rekla je Turpeinenova i istakla da je Mladić „bio čovek koji je branio svoj narod i koji je držao vojničku reč“.

Ona navodi da je počela rad na novoj knjizi o ljudima sa kojima je sarađivala baveći se politikom, a čiji je radni naslov „Elizabet Ren, Helena Ranta i Marti Ahtisari kao sluge NATO-a“.

„Renovu poznajem još dok je bila finski ministar odbrane i kada je od SAD kupila avione `hornet F-18, krajem prošlog veka. Još tada mi je bilo neprijatno što jedan ministar zemlje kao što je Finska kojoj ni od koga ne preti realna opasnost toliko `slavi` dolazak ovih borbenih aviona“, rekla je Turpeinenova.

Ona je ocenila da je Helena Ranta druga žena koja se ogrešila o Srbe svojim falsifikovanim izvještajima o događajima u Račku na Kosovu i Metohiji (o navodnom masakru nad Albancima, koji je poslužio kao povod za bombardovanje SR Jugoslavije).

„Taj izvještaj je trebalo da odobri prvi finski forenzičar i patolog profesor Anti Pentila, ali ona nikada izveštaj nije dostavila njemu, nego generalu Vilijemu Vokeru“, rekla je Turpeinenova.

Ona je istakla da trećoj ličnosti u njenoj knjizi, Martiju Ahtisariju, bivšem predsedniku Finske i nobelovcu, „nimalo ne služi na čast uloga koju je za NATO odigrao protiv Srbije“.

(Prinzip)

 

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …