Home / TEMA DANA / ISTORIČAR KOVIĆ: VUČIĆ ĆE HARADINAJU I TAČIJU PREDATI UZ SRPSKU TERITORIJU I 120.000 SRBA (VIDEO)

ISTORIČAR KOVIĆ: VUČIĆ ĆE HARADINAJU I TAČIJU PREDATI UZ SRPSKU TERITORIJU I 120.000 SRBA (VIDEO)

Gostujući u emisji “Skeniranje “ u produkciji Helmcasta , istoričar Miloš Ković ocenio je da bi razgraničenjem ili priznanjem Kosova, predsednik Aleksandar Vučić predao , pored srpske teritorije, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju 120.000 Srba.

“O Kosovu nema razgovora , niti treba da se razgovara. Kosovski zavet je za Srbe, ono što je Novi zavet za Hrišćane. Ne sme da se razmišlja u bilo kom drugom pravcu, Kosovo je srpsko i svako ko misli drugačije i ko govori drugačije postavlja se pitanje njegove moralnosti. Stalno se spočitava kako Srbi žive od kosovsog mita. Ali, morate da shvatite da svi narodi imaju svoje mitove. Narodi imaju potrebu za mitovima, pa ako nemate svoj kosovski , imaćete holivudski mit”, rekao je Ković.

On je dodao da Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila u tako teško momentu u kome je sada da joj se otima deo teritorije kao danas.

“Kosovsko pitanje ne moramo da rešimo mi, naša generacija. To je pitanje koje je otvoreno vekovima. Ono što mi danas moramo jeste da dobijemo na vremenu da se geopolitičke okolnosti promene. Da li zaista mislite da će Amerika biti svetska sila još dugo? Samo se bojim da ovde ni predsednik Srbije ne zna šta zapravo znači zamrznuti konflikt. To ne znači da prestanete potpuno da razgovarate kako oni to sada predstavljaju. Vi i dalje ostajete u razgovorima o Kosovu, ali ne rešavate konačan status dok se ne spoje bolje geopolitičke okolnosti za Srbiju”, objasnio je Ković.

Ković, koji je i profesor na Katedri za istoriju, Filozofskog fakulteta je dodao da podržava građanske proteste , ali da nije potpisnik peticije “105 od 5 miliona” koju su potpisale njegove univerzitetske kolege, zato što se na protestima koji se održavaju širom Srbije “Kosovo skoro i ne pominje”.

“ Opozicija je kada je usvojila onu Zlatiborsku deklaraciju lepo u njoj obradila pitanje Kosova i založila se za očuvanje. To je, po mom mišljenju, bilo sasvim dobro. Međutim, ne znam zbog čega, ali mogu da nagađam, Kosovo je odjednom kao tema gurnuto u stranu i niko ga ne spominje na tim protestima,a traži se sloboda , ljudska prava, sloboda medija. Pa sačekajte, ljudska prava su najugroženija našim sunarodnicima na Kosovu i Mtohiji gde ima dece koja imaju po 20 godina i koja su rođena i odrasla u getu. Ako to zaboravljaju oni koji protestuju, ja tako nešto da podržim ne mogu”, rekao je Ković.

(Helmcast.rs,Webtribune.rs)

Check Also

VRHUNSKI EKSPERTI UPOZORAVAJU KINU DA ĆE SAD USKORO POKRENUTI TOTALNI FINANSIJSKI RAT

Kineske vlasti treba da budu spremne na činjenicu da će Sjedinjene Države pokrenuti rigorozne ekonomske …