Home / IZA KULISA / PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! OVO JE NAJMOĆNIJA RUSKA BAZA NA SEVERU I NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

PRVI SNIMCI PUTINOVE TVRĐAVE NA ARKTIKU! OVO JE NAJMOĆNIJA RUSKA BAZA NA SEVERU I NIJE SLUČAJNO OVDE PODIGNUTA!

Ruska vojska uveliko radi na poboljšanju infrastrukture na Arktiku, osnivaju se nove baze i uređuju stare. Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak dronom tehnološki najnaprednije i u isto vreme najsevernije vojne baze smeštene u Jakutiji.

Baza nazvana „Severna detelina“ operativna je od 2015. godine i tamo boravi oko 250 vojnika. Nalazi se na ostrvu Kotelni, verovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti, a bliže je Aljasci nego Moskvi.

Izgrađena je u obliku tri lista, a zahvaljujući naprednoj tehnologiji, omogućen je lagodan boravak u bazi bez uticaja na životnu sredinu. Ima zaliha za godinu dana, u slučaju najgoreg scenarija.

Ovo je jedna od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i deo je ruskog projekta kojim Moskva želi da potvrdi svoju vojnu snagu širom arktičke obale.

Ruska vojska navodi da je u poslednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog moreuza na istoku. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a 20-ak metara od centra baze nalazi se i mala pravoslavna kapela.

Baza je opremljena odbrambenim raketnim sistemima i sistemom srednjeg dometa „Pancir“ koji je prilagođen ledenim uslovima i do minus 50 stepeni.

Misija baze je da zaštiti ruske interese na području koje brzo postaje geopolitičko žarište sukoba jer otapanje leda ovde oslobađa pristup velikim prirodnim resursima, pre svega nafti i gasu do kojih će svi želeti da dođu.

Procene govore da Arktik ima 22 odsto neotkrivenih konvencionalnih zaliha nafte i prirodnog gasa na svetu. Takođe, tu su i velike zalihe minerala i retkih metala.

Check Also

„AKO SAM KRAO, TO JE BILO ZA…“ ISPLIVALO SLOBINO NIKAD VIĐENO PISMO, IZ ZATVORA JE OTKRIO SVE

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević lično je 2. aprila 2001. napisao istražnom sudiji Okružnog suda …