Home / TEMA DANA / JEDNA VARNICA U SIRIJI POKRENUĆE SVETSKI RAT- Evo kako su raspoređene SNAGE VELIKIH SILA (MAPA)

JEDNA VARNICA U SIRIJI POKRENUĆE SVETSKI RAT- Evo kako su raspoređene SNAGE VELIKIH SILA (MAPA)

Sukob Rusije i SAD gotovo da visi u vazduhu nakon serije incidenata i teških reči na relaciji Moskve i Vašingtona.

Tačni podaci o vojnom stanju u Siriji svih zemalja uključenih u sukobe kriju se i nisu dostupni. Ipak, pojedini poznati podaci daju dovoljno jasnu sliku o tome čime svetski igrači raspolažu u ratom razorenoj zemlji.

Rusija

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je u decembru prošle godine povlačenje velikog dela ruske vojske iz Siriji, nakon što je svečano najavio da je posao završen. Rusija je u Siriju ušla 2015. godine sa, kako se tada procenjivalo, oko 48.000 vojnog osoblja, dok se po poslednjim podacima koje je objavila agencija „AFP“, brojke kreću u razmaku od nekoliko hiljada.

U martu je 2.954 pripadnika vojske glasalo na ruskim predsedničkim izborima međutim, u Siriji su prisutni i ruski plaćenici iz formacije „Vagner“. Koliko njih je trenutno u Siriji nije poznato, a da se tamo nalaze šira javnost je saznale tek nakon incidenta kada je nekoliko desetina njih ubijeno u američkim vazdušnim udarima.

Ruska baza kod Latakije

Rusija zvanično drži dve baze u Siriji, vazdušnu Hmejmim u oblasti Latakije, i pomorsku Tartus na Sredozemnom moru. Tačan broj vojne tehnike koje je prisutno u tim bazama strogo je čuvana tajna. Zna se da je u Siriji primećeno 11 vrsta ruskih borbenih aviona, među kojima su bombarderi „Tu-22“ i „Tu-160“, zatim lovci „Mig-29“, „Su-35“, „Su-34“ i višenamenski avioni „Su-24“ i „Su-25“.

Izraelski radari otkrili su krajem februara da su u Siriju doletela i dva nanovija ruska aviona „T-50“. Ovi avioni još su u fazi testiranja, i još nemaju motore koji su za njih predviđeni, već ih pokreću Suhojevi motori.

U Tartusu je Rusija stacionirala svju flotu, međutim, u njoj nema jedinog ruskog nosača aviona „Admirala Kuznjecova“, koji je poslat na opravku i biće van upotrebe narednih dve do tri godine. Ipak, na Mediteranu se nalaze ruske podmornice, razarači i fregate, a prema navodima agencija „svakodnevno ruski brodovi prolaze kroz moreuz Bosfor“.

Zapadnu sirijsku obalu čuvaju i protivvazdušni sistemi „S-300“ i „S-400“, koji su raspoređeni još 2015. godine.

SAD

Amerika je zauzela sam sever Sirije, odnosno oko jedne trećine teritorije, koji je mahom pod kontrolom Kurda i pobunjenika protiv predsednika Bašara al-Asada.

Prema podacima koje su prošle godine objavili turski mediji, SAD u Siriji imaju 20 vojnih baza. Broj vojnika koji je raspoređen u njima je tajna, ali se procenjuje da je između 1.500 i 2.000. Cifru od 2.000 izneo je i američki „USA tudej“.

Prema podacima „Anadolije“, Amerikanci imaju dve aviobaze, jednu u provinciji Hasakan, a drugu nedaleko od Alepa. SAD takođe koriste lokalne snage poput Sirijskih demokratskih snaga. Vašington je takođe rasporedio snage i oko grada Rake, gde je oko 200 američkih i oko 75 francuskih vojnika. U oblasti Alepa SAD imaju četiri baze.

Amerika takođe ima mornaricu u Sredozmenom moru gde se od danas nalazi i nosač aviona „Hari S. Truman“. Eventualne operacije SAD mogu da vode i sa druge strane Bliskog istoka.

Najveća američka vojna baza u ovom delu sveta nalazi se u Kataru i dok je za blizu 10.000 američkih vojnika. Američki brodovi nalaze se i u Arapskom zalivu, odakle je takođe moguće izvoditi raketne napade. Takođe, i u susednoj Turskoj, u bazi „Indžirlik“, stacionirano je oko 5.000 pripadnika američke avijacije, odakle su u sklopu NATO operacija vršeni udari na ISIS.

Turska

Turska kao regionalna sila u Siriji je tek od pre nekoliko meseci kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio napad na grad na severu Afrin. Grad koji je bio pod kontrolom Kurda zauzeli su turski vojnici u martu.

Za sada nije poznato da li će Turska utvrditi svoje prisustvo na duže staze, ali se turska vojska de fakto nalazi na teritoriji Sirije. Takođe, prilikom razgovora o budućnosti Sirije, pored Rusije i Irana, aktivno učestvuje i predsednik Erdogan.

Iran

Iran aktivno pomaže sirijskog predsednika Asada, a prema nekim podacima drži pod kontrolom i dve baze, jednu u Azanu nedaleko od Alepa, i drugu kod aerodroma Damaska, krajnjem jugu zemlje. S druge strane, izraelski medijitvrde da Iran drži čak 10 baza u Siriji, od kojih dve nedaleko od granice sa Izraelom.

U Siriji pored šiitske milicije aktivan je i Hezbolah, grupe koje se tradicionalno smatraju iranskim vojnim instrumentima.

Velika Britanija

Prema nekim podacima u Siriji je aktivna i Velika Britanija, navodno oko grada al Tanf. Ono što je ipak poznato je da London komanduje sa dve baze koje su u radijusu delovanja prema Siriji, na Kipru.

Baze Akrontiri i Dekelija dom su Kraljveskih vazdušnih snaga „RAF“.

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …