Home / TEMA DANA / JEZIVA PREDVIĐANJA BEZBEDNOSNIH SLUŽBI – BIĆE HAOSA, PAŠĆE KRV- „Muslimanska braća“ ruše republiku srpsku?!

JEZIVA PREDVIĐANJA BEZBEDNOSNIH SLUŽBI – BIĆE HAOSA, PAŠĆE KRV- „Muslimanska braća“ ruše republiku srpsku?!

vehabije- bosna- ratnici- fanaticiU Republici Srpskoj se pribojavaju ne samo okršaja na ulicama Banjaluke, nego i incidenata na putevima BiH, jer ne postoji dovoljno ljudstva u organima reda da obezbedi sve učesnike mitinga

Prema izveštajima bezbednosnih službi, a koje je izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić na mitingu opozicije u subotu u Banjaluci očekuju se haos i nemiri, a navodno se planira rušenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u režiji domaće opozicije, Bakira Izetbegovića, “MUSLIMANSKE BRAĆE” i službi pojedinih zapadnih zemalja.

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske i haški osuđenik, prema saznanjima „Alo!“, zvao je telefonom svog naslednika u Srpskoj demokratskoj stranci Mladena Bosića i upozorio ga na odgovornost koju snosi ako na protestima padne krv.

Predsednici opozicionog PDP-a Branislav Borenović i predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić planiraju da organizuju da demonstranti prenoće u parku u Banjaluci, gde će paliti gume i izazivati nemire.

Nakon nekoliko dana takvog protesta, kako se očekuje, opozicija će zatražiti povlačenje Milorada Dodika sa mesta predsednika Republike Srpske.

Prema našim saznanjima, srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić upoznat je sa tim scenariom i s obzirom na to neće da učestvuje u njemu, već će u subotu boraviti u jednoj banji u Srbiji.

Ceo scenario, prema saznanjima našeg lista, skovan je u jednoj ambasadi u Sarajevu, a kičma mogućeg prevrata u Banjaluci biće Muslimansko bratstvo, organizacija kojoj pripadaju i Izetbegović, ali i čovek koji ga je učlanio u tu organizaciju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Govor odlazećeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, u kojem je najavio povratak Turske u BiH, bio je upravo medijska priprema za događaje koji će uslediti narednih dana, tvrdi naš izvor.

Prema njegovim rečima, učesnik dogovora o svrgavanju Dodika u pomenutoj ambasadi u Sarajevu bio je i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, a toj ekipi se pridružio i ministar bezbednosti BIH Dragan Mektić.

– U priči u vezi sa organizacijom protesta zaigralo se i na kartu novca, pa je pojedinim organizatorima koji mogu sa sobom da dovedu 10-15 mitingaša za to ponuđeno po 1.000 konvertibilnih maraka (oko 500 evra).

U Republici Srpskoj se pribojavaju ne samo okršaja na ulicama Banjaluke, nego i incidenata na putevima BiH, jer prema njihovim rečima, ne postoji dovoljno ljudstva u organima reda da obezbedi sve učesnike mitinga, koji će dolaziti i iz ostalih delova Republike Srpske i BiH.

Prema rečima analitičara Aleksandra Radića, u Republici Srpskoj već duže vreme se može prepoznati scenario obaranja Milorada Dodika i njegovih saradnika na način sličan obojenim revolucijama.

– Čini mi se da postoji zamisao da se politički odnosi u BiH urede na način kao što je to bilo kroz obojene revolucije, odnosno, svršenim činom, koji bi se stvorio na ulici. Međutim, za razliku od Beograda 2000, kada je postojalo bukvalno razočaranje vlastima i kada je opozicija bila snažna, ovde je problem pre svega etnička podela, a ne to koja će grupa ljudi, gde i kada da se zatekne u vođstvu – naveo je Radić.

Kako navodi sam predsednik Dodik, ne postoji mogućnost da se otkaže miting, osim ukoliko se na takav potez ne odluči opozicija.

– Sada je prilično kasno da se to odlaži. U svakom slučaju, još ranije sam rekao da te skupove u Banjaluci zakazuje i otkazuje druga strana, Mladen Bosić i njegov „Savez za promene“. Ako oni otkažu protest, onda je deplasirano i održavanje našeg skupa – rekao je Dodik.

– Ako oni odluče da ne održe proteste, ni mi nećemo držati miting. Ali ako zakažu bilo kada, mi ćemo ponovo zakazati u isto vreme – naveo je Dodik i dodao „da veruje da Bakir Izetbegović uživa u ovome što će se desiti 14. maja u Banjaluci, verujući da će to dovesti do nemira i sukoba“.

S druge strane, ministar MUP-a Srbije Nebojša Stefanović tvrdi da policija neće dozvoliti da ekstremisti iz Srbije putuju na proteste u Banjaluku.

– Učinićemo to u skladu sa zakonom i ni u jednom trenutku neće doći do ugrožavanja bezbednosti – rekao je Stefanović.

(Telegraf.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …