Home / TEMA DANA / KFOR pojačava svoje snage jer očekuje nemirnu jesen: ŠTA SE KRIJE IZA DOLASKA 125 AMERIČKIH VOJNIKA ZA HELIKOPTERSKE NAPADE?!

KFOR pojačava svoje snage jer očekuje nemirnu jesen: ŠTA SE KRIJE IZA DOLASKA 125 AMERIČKIH VOJNIKA ZA HELIKOPTERSKE NAPADE?!

Preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija stiže na Kosovo na jesen gde će biti raspoređni kao podrška mirovnim snagama.

Posle izjave komandanta Kfora, Salvatorea Kuočija, da „svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir“ postavlja se pitanje da li KFOR pojačava svoje redove na Kosovu jer očekuje „nemirnu jesen“ ili je nešto drugo u pitanju?

 Iz Vojnog odeljenja Vlade Tenesija stigla je zvanična potvrda da će vojnici američke garde biti poslati na Kosovo, ali i u Ukrajinu i Poljsku, što je najveće raspoređivanje vojnika vojske Tenesija od 2010. godine.

– Sjedinjene Države i NATO su posvećeni stabilizaciji ove zemlje, a Nacionalna garda Tenesija je tokom godina rasporedila brojne jedinice i osoblje kako bi pomogla u očuvanju mira – rekao je general major, Maks Heston.

S druge strane, analitičar Aleksandar Radić kaže za Telegraf.rs da je u pitanu tzv. redovna rotacija odnosno popuna te jedinice.

– Ne postoji nikakvo jačanje vojske, štaviše, Kfor nastoji da zatvori misiju, a srpska vlada je ta koja je insistirala da se uspori proces, da te snage ostanu što duže. Raniji planovi su bili da se Kfor što brže smanjuje, da se ide ka nekom rešenju da se napusti Bondstil. Amerikanci nemaju nameru da povećavaju snage, ne postoji nijedan indikator koji kaže da planiraju tamo da se trajno zadrže – rekao je on.

Što se potencijalnog rizika od nemira tiče, Radić smatra da bi se o tome moglo raspravljati ako bi se radilo o pojačanju od jedne čete i bataljona, ali da se „ovde govori o postavljanju tehničara helikopterske jedinice za transport“ zapravo.

– Negde 2007. godine su povučene sve jedinice koje su imale složenije naoružanje i Bondstil je već desetak godina bez ozbiljnijeg teškog naoružanja. Primera radi, jedino što sam ja tamo zatekao bila su dva oklopna transportera N113, iz vremena Vijetnamskog rata koja se ne koriste, već je to neko nerazduživanje u pitanju i vozila su tamo na parkingu, što jasno govori šta i koliko američka vojska planira u Bondstilu – rekao je on.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović kaže da je očigledno kako se u okviru Kfora prati situacija na terenu, da će u skladu sa tim postupati i da u ovom trenutku ne bi trebalo očekivati nekakve šire nemire na Kosovu, ali ni potpuno isključiti.

– Kako ulazimo u završnu fazu rešavanja kosovskog problema, što vidimo i sa naše, ali i sa strane predstavnika privremenih kosovskih institucija, možemo očekivati nemire i ne bi nas smelo iznenaditi ukoliko do nemira na Kosovu dođe – objasnio je za Telegraf.rs.

To, međutim, nikako ne bi trebalo povezivati sa nekim pojačanjem Kfora, jer 125 vojnika, tj. nešto malo više, ne može nešto mnogo toga da promeni.

– Ne zaboravite da je nakon što je došao na Kosovo, Kfor u svom prvom mandatu imao oko 40 000 vojnika. Danas je taj broj, prema navodima medija oko 4 000, ali ima ih malo više, tako da ne vidim da ovo treba da predstavlja neku alarmantnu stvar. Pre svega tako mali broj vojnika nije nikakav pokazatelj tako nečega – izjavio je Radulović.

On je objasnio da se u to lično uverio pre nekoliko dana kada je posetio američku bazu Bondstil, gde je razgovarao o bezbednosnoj situaciji sa komandantom Dučićem koji mu je preneo da nema nikakvih nagoveštaja o napadim.

– Situacija se mora pratiti, područje jeste trusno i nikad nas ne sme iznenaditi ukoliko do eskalacije sukoba i nemira dođe. Ostaje nam da vidimo kakva će biti jesen, koja je stavljena u fokus, zbog ulaska u tu završnu fazu pregovora – rekao je on.

(J. Nikolic/[email protected])

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …