Home / TEMA DANA / KISINDŽER UPOZORAVA NA NAJGORE: AKO SE SAD I KINA NE ZAUSTAVE U TRGOVINSKOM RATU- ZAPOČEĆE ORUŽANI SUKOB!

KISINDŽER UPOZORAVA NA NAJGORE: AKO SE SAD I KINA NE ZAUSTAVE U TRGOVINSKOM RATU- ZAPOČEĆE ORUŽANI SUKOB!

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je upozorio da trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine na kraju može dovesti do oružanog sukoba, piše Daily Mail.

Ipak, Kisindžer je napomenuo da su Vašington i Peking „još uvek u embrionalnoj fazi Hladnog rata“ i da se to može potpuno sprečiti ako obe strane iskreno pokušaju da razumeju razloge rastuće napetosti.

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, koji će u istoriji ostati upamćen po „ping pong diplomatiji“ i uspešnom stvaranju raskola između Sovjetskog Saveza i Kine, koji je doveo do zbližavanja u odnosima između Vašingtona i Pekinga, videvši da se njegovo „životno delo“ urušava pred njegovim očima, upozorio je da bi, ako se američko-kineski trgovinski rat nastavi, mogao da izbije oružani sukob.

Govoreći na Novom ekonomskom forumu u Pekingu, koji je organizovao Bloomberg, Kisindžer, poznat po tome što je uspostavio odnose sa Kinom pod Ričardom Niksonom, rekao je „kako je posebno važno da razdoblje relativne napetosti u odnosima bude praćeno iskrenim pokušajem razumevanja političkih uzroka koji su te napetosti uzrokovale”.

“Još nije kasno za to, jer smo zasad samo u embrionalnoj fazi Hladnog rata”, rekao je Kisindžer.

“Ako niko ne obuzda sukob, njegov ishod bi mogao da bude još gori nego u Evropi, gde je Prvi svetski rat počeo zbog relativno male krize, a danas je mnogo moćnije oružje“, dodao je bivši američki državni sekretar.

Istovremeno, napetost na diplomatskom nivou je dostigla tačku ključanja. Peking kritikuje Vašington zbog pomorskih operacija u spornom Južnom kineskom moru, dok SAD kritikuje Kinu zbog navodnih „masovnih hapšenja Ujgura“, a američki Kongres pruža podršku pobunjenicima u Hong Kongu.

„Kina je glavna ekonomska sila. Poput nas. Mi smo osuđeni da koračamo jedni uz druge u svetu”, rekao je bivši američki diplomata i strateg.

Henri Kisindžer (96) je rekao da su tokom Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza obe strane dale prednost pitanjima ograničenja nuklearnog oružja.

“Međutim, zbog pasivnosti do koje je doveo američko-kineski sukob, Vašington nije razvio mehanizme dijaloga sa Pekingom kao vojnom silom“, rekao je Kisindžer i napomenuo da ako se stranke “prema svakom pitanju u svetu odnose u paradigmi međusobnih sukoba, tada će se čovečanstvo naći u opasnosti”.

Podsetimo, 1971. godine je bivši državni sekretar Ričarda Niksona tajnim letom otputovao u Peking, gde je započeo pregovore o novim vezama između Sjedinjenih Država i komunističke Kine. Visoki kineski funkcioneri i dalje slušaju njegovo mišljenje i pred Kisindžerom, kada stigne u Peking, šire crveni tepih, podseća Daily Mail.

(logicno.com)

Check Also

UDARNO: RUSIJA ĆE UĆI U VOJNI KONFLIKT SA NATO I UKRAJINOM U SLUČAJU OFANZIVE NA DONBAS

Rusija je uputila upozorenje Zapadu i Kijevu – napad na Donbas biće povod za oštru …