Home / TEMA DANA / KLJUČNI POTEZ PUTINA: ZAVRŠETKOM NOVOG GASOVODA KA KINI RUSI TEŠKO UZDRMALI SAD! OVO SE DEŠAVA..

KLJUČNI POTEZ PUTINA: ZAVRŠETKOM NOVOG GASOVODA KA KINI RUSI TEŠKO UZDRMALI SAD! OVO SE DEŠAVA..

Završetak gasovoda Snaga Sibira mogao bi da bude ključni trenutak za Moskvu, jer smanjuje oslanjanje na tradicionalne kupce sa Zapada.

Završetak ovog gasovoda mogao bi da utiče i na izvoz LNG-a u Kinu i potencijalno na trgovinski sporazum između Pekinga i Vašingtona.

Kina beleži više od 40 procenata rasta međunarodne potražnje za gasom.

Ekonomski razvoj azijske zemlje učinio ju je jedinstvenim i najvažnijim tržištem za izvoznike.

Ona je prošle godine proizvela 149 bcm prirodnog gasa. Azijski gigant planira da poveća svoju proizvodnju i postane treći najveći proizvođač na svetu do 2027. Peking je postavio tri ambiciozna cilja za svoja tri državna giganta u energetici. Do 2040. godine Kina ima za cilj da proizvede 325 bcm prirodnog gasa.

Zemlja je već najveći svetski uvoznik prirodnog gasa kada se uzmu u obzir i gasovodi i tečni gas. Iako je Peking dobro povezan sa zemljama koje proizvode gas u centralnoj Aziji, pokazalo se da je LNG od vitalnog značaja za održavanje stalnog snabdevanja energijom.

Završetak gasovoda Snaga Sibira je izuzetno važan za razvoj azijskog tržišta gasa.

Ruska i kineska ekonomija se vrlo dobro nadopunjuju, pri čemu je prva zemlja bogata resursima, a drugoj je potrebna velika količina energije da bi se njen razvoj napajao.

Štaviše, snažni politički odnosi Moskve i Pekinga i uveliko slični pogled na svet jačaju važnost gasovoda za obe zemlje.

Međutim, zvanično otvaranje gasovoda 2. decembra, nije moglo doći u gore vreme. SAD i Kina su zaglavljene u trgovinskom ratu koji se širi.

U slučaju Vašingtona, ekonomija usporava i izborna godina je pred njima.

LNG je jedna od retkih kratkoročnih opcija za smanjenje trgovinskog deficita, tako da predsednik Tramp može da tvrdi da njegova strategija u odnosu na Peking deluje.

To bi takođe išlo u korist njegovoj kampanji za reizbor. Naftovod Snaga Sibira mogao bi, međutim, postati prepreka kineskom opredjeljenju da uvozi američki LNG umesto jeftinijeg ruskog gasa.

Trenutno, SAD proizvodi 46 miliona tona prirodnog gasa godišnje (mpta). Još 27 mpta je odobreno i finansirano.

Cevovod Snaga Sibira, koji je u vlasništvu i kojim upravlja Gazprom, dizajniran je da transportuje 10 bcm godišnje tokom prvih nekoliko godina i dostigne maksimalan kapacitet od 38 bcm do 2025. To je ekvivalent gotovo 25 mtpa LNG-a.

To znači da će u kratkom do srednjoročnom roku značajan deo kineske potražnje za gasom obezbediti Gazprom. Sibirski gas će najverovatnije zameniti LNG na severoistoku Kine. Nekoliko kineskih uvoznika već je nagovestilo da razmišljaju o prodaji LNG tovara na spot tržištu jer mogu da kupe jeftiniji gas iz cevovoda.

Međutim, izvoz skromnih količina prirodnog gasa u prvih nekoliko godina života cevovoda će imati ograničen uticaj na uvoz LNG-a.

Zbog toga bi Kina mogla da se obaveže na uvoz više američkog LNG-a i tako zadovolji zahteve Vašingtona.

Međutim, Peking će pažljivo razmatrati bilo koje dugoročno opredeljenje, jer zna da umesto toga može da uvozi daleko jeftiniji gas iz Rusije zaključuje oilprice.com

Webtribune.rs

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …