Home / TEMA DANA / LAVROV USRED NEMAČKE PORUČIO EVROPI: PROMENITE KURS PRE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO- BIĆE TEŠKIH POSLEDICA!

LAVROV USRED NEMAČKE PORUČIO EVROPI: PROMENITE KURS PRE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO- BIĆE TEŠKIH POSLEDICA!

Širenje NATO-a na istok i velike vežbe blizu ruskih granica mogu dovesti do nepredvidivih posledica i vreme je da Evropa promeni kurs, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

„Evropa je prostor na kom se najviše oseća kriza poverenja u međunarodnim odnosima“, rekao je Lavrov dok je izlazio na pozornicu objašnjavajući da se „na kontinentu ponovo stvara struktura rivalstva iz hladnog rata“.

“Eskalirajuće tenzije, napredovanje NATO-ove vojne infrastrukture na istok, vežbe bez presedana u blizini ruskih granica, crpljenje budžetskih sredstava za odbranu van svake mere – sve to stvara nepredvidivost”, dodao je.

Potom je pozvao Evropu da se fokusira na bezbednosnu saradnju i da pomogne da se ispoštuju međunarodni ugovori, umesto na politiku konfrontacije.

„Odustanite od promovisanja „ruske pretnje“, ili bilo koje druge pretnje,  pre nego što bude prekasno i setite se šta nas sve ujedinjuje“, dodao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da „revolucionarne tehnologije ne smeju više narušavati međunarodnu stabilnost“, ističući „važnost napora koji su usmereni na sprečavanje trke u naoružanju u svemiru i ne dozvoljavanje militarizacije sajber-prostora“.

Takođe je ponovio predlog Moskve stalnim članicama Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD) da se održi samostalni samit kako bi se „sproveli otvoreni razgovori o očuvanju mira za buduće generacije”.

Lavrov je odgovorio na nekoliko pitanja medija, koja se uglavnom vrte oko odnosa Rusije sa Turskom zbog pucnjava u sirijskom Idlibu, poslednjoj terorističkoj enklavi na severu zemlje.

Moskva i Ankara rade na rešavanju vojne eskalacije u tom području, ali obe strane su iznele optužbe da sporazumi nisu bili ispunjeni nakon sukoba sirijskih i turskih trupa.

„Imamo veoma dobre odnose sa Turskom. Ali to ne znači da se moramo usaglasiti na svim poljima “, rekao je Lavrov.

“Međutim, pobeda nad teroristima u Idlibu je neizbežna”, naglasio je on, dodavši da razdvajanje terorista od “normalne opozicije” ostaje goruće pitanje. Prema rečima ruskog diplomata, Ankara to mora da učini zbog svog uticaja na antivladine protivnike.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …