Home / TEMA DANA / NOVA MAPA EVROPE! SRBIJA ULAZI U ORBANOVU UNIJU!?

NOVA MAPA EVROPE! SRBIJA ULAZI U ORBANOVU UNIJU!?

Mađarska je pronašla zajedničke temelje sa susednim zemljama i u poziciji je da s njima ide u širu saradnju i stvara saveze. Istorija je ponovo dala narodima srednje Evrope šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od pretnji i s istoka i sa zapada.

Ova poruka, koju je izgovorio premijer Mađarske Viktor Orban u godišnjem obraćanju naciji, samo je potvrdila ono što je Srpski telegraf najavio još 2018. godine, kada se na temeljima Višegradske grupe rodila Orbanova ideja o novom, moćnom evropskom savezu, tada nazvanom E-6 (zbog broja država koje su se pominjale kao njegove članice). Prema viziji mađarskog lidera, i tada i sada, deo saveza bila bi i Srbija, a novina je što je sada pomenuo i Hrvatsku i Sloveniju.

Višegradsku grupu, koja snažno deluje unutar Evropske unije, čine, uz Mađarsku, i Poljska, Slovačka i Češka, a uz njih u novom savezu Orban vidi i Rumuniju, Srbiju (direktno nas je pomenuo u poslednjem obraćanju naciji), Hrvatsku i Sloveniju.

Budimpešta je naučila da ne mora da se svidi „umornoj briselskoj eliti“, ističući da je Mađarska budućnost Evrope.

– U poslednjih deset godina naučili smo da Evropa nije u Briselu. Evropa smo mi i mi se ne moramo svideti umornoj briselskoj eliti. U prošlosti smo mislili da je Evropa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Evrope – poručio je Orban, a zatim naveo zemlje koje vidi u savezu država srednje Evrope, ocenjujući i da poslednja decenija predstavlja najuspešnijih 10 godina u poslednjih 100 godina mađarske istorije.

Neosporno je da je Orbanova vizija poprimila izrazito jasne obrise konkretne strategije koja bi trebalo da ojača poziciju, pre svega ekonomsku i vojnu, svake od država koje bi ušle u savez.

Migrantska trasa

Kako objašnjavaju dobro upućeni sagovornici bliski i Budimpešti i Beogradu, Orbanova unija predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama EU (Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija…), koje države centralne i istočne Evrope već dugo smatraju zemljama drugog reda, ali i ofanzivi sa istoka, odakle se šire ruski i kineski uticaj.

– Orban takođe misli da se sve pomenute zemlje neuporedivo lakše mogu suprotstaviti migrantskoj pretnji s obzirom na to da su gotovo sve na takozvanoj migrantskoj trasi – naglašava diplomata.

Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da Srbija u ovakvom savezu svakako ništa ne bi izgubila.

– Zemlje članice Višegradske grupe vrlo lepo sarađuju i, što se tiče migrantske krize, Mađarska je od samog početka stava da migrante ne treba puštati u EU bez dokumenata. Tom stavu su se pridružile ostale tri zemlje ove grupe i to svakako čini protivtežu zapadnoevropskim članicama EU i po tom pitanju je dokazano da saradnja tih zemalja može nešto dobro da donese, pored privredne i ostalih vidova saradnje.

Bilo bi dobro da se Višegradska grupa proširi i da Srbija postane članica te grupacije. Sve ove države su takve da su im interesi slični.

Reakcije
Branko Radun

Veoma je bitno da se ovde mahom radi o zemljama koje imaju mnogo bolje pozicije u Vašingtonu nego države takozvane stare Evrope, poput Nemačke, Francuske ili Italije. Takođe, tu je i očita potreba da se decentralizuje odlučivanje unutar EU, da se ne donose sve odluke u Berlinu i Parizu. Dakle, samim tim, uticaj ovog bloka će svakako rasti u narednom periodu, pa je ovaj Orbanov poziv Srbiji da u njemu nađe mesta svakako pozitivan signal.

Dr Orhan Dragaš

Orbanova inicijativa deo je velike diskusije o budućnosti EU i sasvim je logičan rezultat najava da će EU definitivno morati da menja ustrojstvo. Orban je još pre godinu i po govorio o svojoj inicijativi. Ovakav blok bio bi sasvim respektabilan u Evropi, ali ne treba na njega gledati kao na savez koji bi se otcepio od EU. Orbanova ideja da, osim članica EU ovom bloku pripadne i Srbija, izraz je velike podrške lidera Mađarske našoj zemlji.

Srđan Perišić

Suprotstavljanje migrantskoj pretnji je Orbanov glavni cilj i prioritet kad govori o ovom savezu. Kako sprečiti migracije, to jest priliv migranata u Mađarsku, pitanje je kojim se bavi i želi da se ujedini sa drugim zemljama koje takođe imaju taj problem, pre svega Poljskom, gde gotovo i nema migranata, oni prihvataju samo migrante hrišćane, to je i sa Slovačkom, Slovenijom, Hrvatska ih čak i maltretira, u Rumuniji ih nema. Svestan je da i Srbija ne može da podnese priliv migranata ni ekonomski ni iz identitetskih razloga, dakle, to je njemu prioritet.

Orbanovi potezi u Mađarskoj

* BDP 2009. imao pad od 6%, sada je rast 4%

* Izvoz 2009. bio 19,69 milijardi forinti, prošle godine 31,1 milijardu forinti

* Nezaposlenost za osam godina pala sa 22% na 6%

* Otplaćen u potpunosti kredit uzet od MMF na početku ekonomske krize 2008. godine

* Gotovo potpuno zaustavljen priliv migranata

* Sve organizacije koje je finansirao Soroš bukvalno oterane iz Mađarske

* Ubedljiva većina Orbana i njegove partije Fides u parlamentu

(Srpski telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …