Home / TEMA DANA / Lazanski o „Južnom toku“ i zloupotrebama DS-a u NIS-u: Nije Putin odustao od gasovoda već EU, i kada smo mi to ikada pomogli Rusiji!- VIDEO

Lazanski o „Južnom toku“ i zloupotrebama DS-a u NIS-u: Nije Putin odustao od gasovoda već EU, i kada smo mi to ikada pomogli Rusiji!- VIDEO

Kolumnista „Politike“ i Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je prilikom gostovanja na Radio televiziji Republike Srpske da nije ruski predsednik odustao od Južnog toka, već EU, a govorio je i privatizaciji NIS-a i zloupotrebama prethodne vlasti u toj kompaniji.

web-tribune.com

– NIS je već uložio ili će uložiti oko dve milijarde evra u investicije. Pod Gaspromom. U vreme kad je bio čisto srpski, ništa nije zarađivao, sad zarađuje i mislim da je najveći punilac budžeta Srbije – rekao je Lazanski gostujući na RTRS.

– E, sad imate mnoge primedbe, mnogi kažu: „Ah, NIS je prodat za budzašto za 400 miliona evra“. Pritom, kad su Rusi došli, otvorili papire, onda smo videli da je prethodna ekipa na vlasti, mislim na Demokratsku stranku, da su uzeli 100 miliona evra za razne predizborne kampanje. A to uopšte nisu prikazali ni u pozitivi ni u negativi, to se skrivalo. Niko nije znao, tek kad su Rusi pročešljali papire pitali su gde je to isparilo. Onda se ispostavilo da je dato za finansiranje Demokratske stranke i njoj bliskih stranaka. Zapravo su Rusi prevareni , ali oni su to isplatili – rekao je Lazanski.

On je napomenuo da su od para važnije istorijske veze i napomenuo da je to nešto što se srpskom narodu u Srbiji ili republici Srpskoj ne može promeniti preko noći.

– Ne možete reći „Rusi nisu naši prijatelji“. Pa nikad nas nisu bombardovali, da pođemo samo od toga. Pa car Nikolaj je izgubio presto, cela carska porodica je izgubila život zbog ulaska u Prvi svetski rat zbog pomoći Srbiji. Rusi su nam pomagali. A kad gledate istorijski – kad smo mi to njima pomogli? Nismo ni 1948, zatim 1956. oko Mađarske opet smo osudili, 1968. oko Čehoslovačke, 1979. Avganistan, kad god smo mogli mi smo osudili Moskvu – istakao je Lazanski.

Govoreći o otkazivanju Južnog toka, Lazanski je rekao da je to poslovni potez Rusije.

– Rusija se rukovodi poslovnim interesima, a on je jasan. Južnog toka nema bez Bugarske. Prema tome, nije ovo otkazao Vladimir Putin, nego je ovo otkazala bugarska vlada i Evropska Unija. Ako su se oni protivili toj soluciji da proizvođač gasa kontroliše i isporuku, odnosno gasovod, e, sad da li bi tu mogla da uskoči neka druga ruska kompanija, koja nije proizvođač gasa, da bi zadovoljili zahteve Trećeg energetskog paketa, videćemo. Ali, meni nije ovo neka katastrofa. Vladimir Putin je jako dobro rekao. Ako Evropa ne želi Južni to, neće ga imati. To znači, ako Evropa u jednom času bude želela, možda će ga imati. Nije ovo ništa definitovno – naglasio je analitičar.

On je podsetio da je tu uključeno puno interesa, koji se tiču francuskih, nemačkih, austrijskih, italijanskih kompanija, i da nije vlasnik Južnog toka samo Gasporm, odnosno Rusija, nego su to i drugi.

– Njihove akcije dovode se u pitanje. I oni će imati štetu. Bugarska 90 odsto zavisi od energenata iz Rusije, ako oni neće Južni tok, Rusija će naći druge načine da Evropu snabdeva. Bugarska bi dobijala 400 miliona evra godišnje od tranzita. Kako će EU nadoknaditi gubitke Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj… Neće. Oni o malim igračima, posebno sa jugoistoka Evropa ne vode računa, niti ih to puno potresa. Njih će više zanimati gubici ovih kompanija francuskih, austrijskih, italijanskih, oni će da vrisnu do neba – uveren je Lazanski.

On smatra da je sve ovo zajedno jedna vrsta geopolitičkog rata protiv Rusije – počevši od obaranja cena nafte, potom ekonomskih sankcija „koje su zapravo objava rata“, i na kraju zaustavljanje Južnog toka „kroz zabranu Bugarima da počnu da grade svoj deo“.

– Ali interesantno, Nemačka uzima preko Severnog toka goleme količine gasa. I niko da kaže iz Amerike ili EU – ako ne ide Južni, zaustavite Severni tok. Jednostavno to govori da u EU postoji neka prva liga članica, druga liga, a da smo mi neka četvrta liga – zaključio je Lazanski.

(Srbija Danas)

 

 

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …