Home / TEMA DANA / LAZANSKI O TREĆEM SVETSKOM RATU: POČINJE NA BALKANU? MI SMO VEĆ U SUKOBU SA PRIŠTINOM! (VIDEO)

LAZANSKI O TREĆEM SVETSKOM RATU: POČINJE NA BALKANU? MI SMO VEĆ U SUKOBU SA PRIŠTINOM! (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa na TV Happy bio je novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji je govorio o raznim vojno-političkim temama.

Vojno-politički komentator kometarisao je o aktuelnim nagađanjima kao što su Treći svetski rat, za koji kažu da bi počeo sukobom niskog intenziteta na Balkanu, rekao je voditelj Milomir Marić.

– Američki izveštaj koji je procurio u javnost kaže da je sukob niskog intenziteta moguć. Taj sukob postoji između nas i Prištine. Pokušavaju da nam ukradu Trepču i nametnuli su takse 100%. Svaki sukob ekonomskog karaktera možemo posmatrati kao vrstu rata. Ratovi mogu biti informativni, ekonomski, istorijski, kulturološki… Sećamo se ratova 90-tih koji su počeli sa upadom Srbije u platni promet, onda su Slovenija i Hrvatska prestale da finasiraju JNA, onda smo imali upad JNA u politički sistem, tako da je teško presuditi u kom je trenutku došlo do oružanog sukoba – rekao je Lazanski.

Ni jedna zemlja koja ima nuklearnu bombu nije napadnuta?

– Niko nije lud da ulazi u sukob sa nekim ko ima atomsko oruzje. Iran ako krene u taj proces ne treba im puno. Oni su nacija koja ima veliki potencijal, civilizacija koja je stara šest hiljada godina, bogati su znanjem, takođe su imali saradnju sa Pakistanom. Jedina zemlja koja je demontirala atomsku bombu je Južnoafrička Republika, koju su isprobali u vodama Južnog Atlantika, ali su odučili da je se odreknu kada je Mandela dosao na vlast – objasnio je.

Šta znači za budućnost kraj svih sporazuma o orgraničenju naoružanja?

– Amerikanci su izasli iz tog sporazuma, a Putin je objavio da neće prvi postaviti rakete. Amerikanci su optužili Rusuju zbog rakete 9M. Sa tom raketom bi mogli da gađaju celu Evropu – istakao je.

Kada u Americi žele budžet za naoružanje, kažu da su ih Rusi pretekli, i da su oni u velikoj opasnosti, tad se odobrava velika kolicina novca?

– Postoji laž, velika laž, i statistika. Uvek je dobro govoriti da ona druga strana ima prednost, jer tako podstičeš političare da izvoje više novca. Uzrok raspada Sovjetskog Saveza je bila upravo trka za naoružanje. Međutim Moskva je odgovorila da će novu fazu trke slediti asimetričnim potezima. Da neće više Amerinkancima odgovarati istim potezima, neće se ići strategijom oružje protiv oružja – komentarisao je.

Da li Srbija može sama da se brani, ne treba joj NATO?

– Srbija pre svega mora da jača svoju odbrambenu moć, kroz jačanje ekonomije i nabavljanje novih borbenih sistema i uvođenjem obaveznog sluzenja vojnog roka. Bez redovnog vojnog roka, nemamo ratnu rezervu.

Time što nema vojnog roka ne može da se eliminiše mogućnost rata. Mi smo ukinuli uprave pešadija, oklopnih jedinica…. uveli G2,G3,G4… Ne možemo kalemiti neke strukture iz zapadnih armija na Srpsku vojsku. U Švedskoj vraćaju redovni, u Nemačkoj takođe, dok Austrija nikad nije ni ukidala! Civilnim služenjem vojnog roka nismo dobili nista – objasnio je Lazanski.

On je pričao i iz čega je sve pucao.

– 1983. sam prvi iz Jugoslavije pucao iz M6, ali sam video da je kalašnjikov pouzdaniji. Pucao sam iz svega. Posedujem oružje na koje plaćam porez. Postoje posebne dozvole za drzanje i posebne za nošenje oruzja. Taj porez se ne placa ni u jednoj drzavi EU. U drugim državama postoje ljubitelji oružja, npr. u Normandiji prave ceremonije, dođu sa privatnim tenkovima, obuku se u uniforme, stariji ljudi stave šlemove na glavu, to je kultura sećanja na staro oružje.

(Srbijadanas)

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …