Home / TEMA DANA / VOJNI VRH RUSIJE SVE RAZOTKRIO: Evo dokaza šta Amerikanci spremaju! ŠOKANTNI SATELITSKI SNIMCI

VOJNI VRH RUSIJE SVE RAZOTKRIO: Evo dokaza šta Amerikanci spremaju! ŠOKANTNI SATELITSKI SNIMCI

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su Sjedinjene Države još pre dve godine odlučile da istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa.

Navelo je je u junu 2017-te u fabrici velike američke vojne korporacije Raytheon – u Tusonu u Arizoni – startovala realizacija programa širenja i modernizacije proizvodnih kapaciteta radi proizvodnje dve zabranjene klase raketa.

Preciziralo je da prostor fabrike tokom dve poslednje godine povećan 44 odsto – sa 55.000 na 79.000 kvadratnih metara, a da je i broj zaposlenih povećan za bezmalo 2000.

Kapaciteti te fabrike su realno povećani u novembru 2017-te, a Konfgres SAD je gotovo istovremeno odobrio Pentagonu prvu sumu (58 miliona dolara) za „proizvodnju kopnene rakete srednjeg dometa“.

Ministarstvo odbrane RF je ukazalo: „Karakter obavljenih radova (u Tusonu), kao i rokovi u kojima su izvođeni, neoboriv su dokaz da je administracija SAD  odluku o istupanju iz Sporazuma donela nekoliko godina pre nego što je počela da javno plasira ničim potkrepljene optužbe da Sporazum krši Rusija“.

Na američki korak zvanično je odreagovala i Kina.

Portparol njene diplomatije – Gen Šuan – upozorio je Vašington da će istupanje SAD iz sporazuma koji su SAD i SSSR  zaključili 1987-me imati „ceo niz ozbiljnih posledica“.

Posebno je naglasio da će Peking sa najvećom pažnjom pratiti dalji razvoje situacije.

Gen je izjavio da Kina poziva Moskvu i Vašington da raznoglasja povodom raketa srednjeg i malog dometa razreše „u konstruktivnom dijalogu“.

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …