Home / TEMA DANA / LAZANSKI TVRDI: Puca južno krilo NATO-a, to je velika šansa za Srbiju! EVO I ZAŠTO…

LAZANSKI TVRDI: Puca južno krilo NATO-a, to je velika šansa za Srbiju! EVO I ZAŠTO…

Južno krilo NATO u velikom je problemu zbog sukoba dveju članica Turske i Grčke oko ostrva u Egejskom moru, ali i zbog sve čvršćeg zagrljaja Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

Prema oceni analitičara, novonastale okolnosti dobrodošle su za Srbiju, koja je poslednjih godina pod velikim pritiscima Vašingtona upravo zbog odnosa sa Moskvom, kao i zbog čvrstog stava oko statusa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, gde se nalazi američka baza Bondstil.

Zabrinutost Zapada dodatno je pojačao sastanak Putina i Erdogana u Ankari, gde je poslata jasna poruka da će u narednom periodu dve zemlje vojno sarađivati te da će ruski raketni sistem praktično biti integrisan u vojnu strukturu NATO.

– Turska bi pored sistema S-400 mogla sarađivati sa Rusijom i na drugim odbrambenim projektima – rekao je Erdogan.

Stvari se ne smiruju ni na krajnjem jugoistoku Evrope, gde su proteklih dana izbile nove varnice nakon što je Grčka ostrvo Kardak/Imija, oko koga se dve države spore, uključila u program EU „Natura“. Da je situacija na ivici oružanog konflikta, svedoči i to što je grčki ministar odbrane Panos Kamenos naložio razmeštanje 7.000 vojnika na ostrvima u istočnom Egejskom moru, a Tursku okarakterisao kao „neprijatelja koji nastavlja da provocira“.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da slabljenje južnog krila NATO koristi Rusima, ali i Srbima.

– Svako slabljenje NATO u ovom delu jugoistočne Evrope je dobro za Srbiju jer smanjuje pritisak NATO, pre svega SAD, na Srbiju i u pogledu odnosa sa Rusijom i u pogledu Kosova. Odnosi između Grčke i Turske su uvek bili na granici konflikta, to su dve države članice NATO koje su ratovale 1974, nakon turske aneksije severnog dela Kipra, a i razgraničenje u pojasu Egeja je problem – ocenjuje Lazanski i dodaje da se Turska munjevito udaljava od velikog saveznika u Vašingtonu.

Što više NATO ima problema u „kući“, to će se manje baviti nama, navodi bivši diplomata Vladislav Jovanović.

– Ovo je jedna od tih faza zaoštrenosti koja je za nas posebno značajna jer se poklapa sa opštim slabljenjem veza i simpatija Turske za NATO i Zapad, kao i za uznemirenost za Bliski istok, gde američki uticaj slabi, a raste uticaj Rusije, Turske, Irana itd. To znači da možemo malo da odahnemo jer njihova pažnja neće biti usmerena na nas – zaključuje Jovanović.

Check Also

DA LI JE OVO VUČIĆEV PLAN? AKO SRBIJA DA KOSOVO, ONDA ĆE DOBITI…

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra na ideju zapada da se pitanje KiM …