Home / AKTUELNO / RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: Tramp podiže ulog i zadaje još jedan udarac Kini..

RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: Tramp podiže ulog i zadaje još jedan udarac Kini..

Američki predsednik Donald Tramp naložio je zvaničnicima da razmotre uvođenje dodatnih tarifa u vrednosti 100 milijardi dolara Kini.

To bi bio dodatak na postojećih 50 milijardi dolara američkih tarifa koje su predložene za stotine kineskih proizvoda koji se uvoze u SAD.

Predlog je usledilo nakon što je Kina najavila mere odmazde uvođenjem tarifa na uvoz 106 ključnih američkih proizvoda.

Analitičari kažu da eventualni trgovinski rat SAD i Kine neće doneti ništa dobro ni globalnoj ekonomiji niti tržištima i da su od suštinske važnosti pregovori dve države „iza kulisa“, navodi Bi-Bi-Si.

Ocenjujući ovaj potez kao „dramatičnu eskalaciju trgovinskog spora između dve zemlje“, agencija AP navodi da vest stiže samo dan posle objave Pekinga da će primeniti više carine na uvoz robe iz SAD-a vredne 50 milijardi dolara, kao odgovor na prethodnu odluku Vašingtona o povećanju uvoznih dažbina na kinesku robu u istoj vrednosti.

Iz Bele kuće je rečeno da je Tramp naložio Kancelariji trgovinskog predstavnika SAD da razmotri da li bi dodatne tarife na uvoz iz Kine u iznosu od 100 milijardi dolara bile celshodne i, ako da, da utvrdi listu proizvoda na koje bi one trebalo da budu primenjene.

On je takođe dao nalog državnom sekretaru za poljoprivredu da „sprovede plan za zaštitu naših poljoprivrednika i poljoprivrednih interesa“.

„Kineske nezakonite trgovinske prakse, koje je Vašington godinama ignorisao, uništile su hiljade američkih fabrika i milione američkih radnih mesta“, naveo je Tramp u saopštenju.

Na kineskoj listi, objavljenoj u sredu, između ostalog se nalazi soja, koja ima najveći udeo u američkom izvozu u Kinu, zatim avioni težine do 45 tona, američka govedina, viski, putnička vozila i industrijske hemikalije.

Početkom ove nedelje, Peking je takođe objavio, u zasebnoj odluci, uvozne tarife na 3,0 milijarde dolara vrednu robu iz SAD-a, u znak odmazde zbog carina koje je Trampova administracija uvela 23. marta na ukupan uvoz čelika i aluminijuma, uključujući i iz Kine.

Američki zvaničnici su pokušali da umanje opasnost od šireg trgovinskog spora, ocenjujući da je i dalje moguće postići rešenje u pregovorima.

Međutim, ekonomisti upozoravaju da potezi „milo za drago“ vode ka urušavanju trgovine i da bi situacija mogla da eskalira, a tenzije između dve najveće ekonomije sveta već su izazvale potrese na svetskim berzama.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer nazvao je potez Kine „neopravdanIm“ i dodao da je predlog Trampa „adekvatan odgovor na nedavnu pretnju Kine novim tarifama“.

„Takve mere bi nesumnjivo nanele dodatnu štetu američkim radnicima, poljoprivrednicima i preduzećima. U ovim okolnostima, predsednik s pravom traži preduzimanje dodatnih adekvatnih mera za eliminisanje nepoštenih postupaka, politika i praksi koje su identifikovane u izveštaju Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD“, naveo je on u saopštenju.

Međutim, današnja reakcija tržišta u Aziji ukazuje da investitori nisu preterano uznemireni najnovijim razvojem događaja, i da su preterani strahovi od trgovinskog rata.

U Kini, hongkonški Hang Seng indeks bio je „na pozitivnoj teritoriji“ sa porastom od 1,3 odsto, dok je japanski berzanski indeks „Nikei 225“, takođe, ojačao.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …