Home / TEMA DANA / „Mogu da sarađujem sa Nikolićem i Vučićem ali pod jednim uslovom!“

„Mogu da sarađujem sa Nikolićem i Vučićem ali pod jednim uslovom!“

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je spreman da se pomiri i sarađuje sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, ako u vođenju politike stanu na pozicije na kojima se sada nalazi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

seselj

Šešelj kaže da Vučić i Nikolić treba da se odreknu EU, suprotstave „mešetarenju zapadnih sila“, krenu u što čvršću integraciju sa Rusijom, uključujući i razgovore o stupanju u carinsku uniju sa ovom zemljom, Kazahstanom, i Belorusijom, ali i Odbor za kolektivnu bezbednost.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Republike Srpske, Šešelj je rekao da je Dodik danas najistaknutiji borac za njenu odbranu.

„On Republiku Srpsku brani uporno, ponekad daje izjave koje su oštrije čak i od onih koje bih ja davao i danas vodi izrazito prorusku politiku. To su naši motivi zašto ga podržavamo da ponovo formira vladu“, rekao je Šešelj za „Pres Republika Srpska“.

Prema njegovom mišljenju, za Republiku Srpsku bi bilo idealno da SNSD i SDS naprave koaliciju i formiraju vladu, odnosno da se ujedine snažna patriotska opcija, kakva je Dodikova stranka danas i tradicionalna patriotska opcija koja ima velike zasluge u formiranju Repubike Srpske, kakva je SDS.

„Ako bi bila formirana takva koalicija, onda bi isplivali oni koje je Zapad instrumentalizovao, zato što bi se oni tome suprotstavili i bili prepoznati u javnosti“, rekao je Šešelj.

On je upozorio na pogubnost sadašnje podele između SNSD-a i SDS-a po Republiku Srpsku, navodeći da „radikali drže Dodikovu stranu“.

„SRS sada pripada većini koja podržava Dodikovu vladu, ali bismo još radije podržali veliku nacionalnu koaliciju, ne tražeći za sebe nikakve privilegije i zaista bismo to uradili iz najiskrenijih namera da pomognemo Srpskoj“, poručio je Šešelj.

Komentarišući međusobne optužbe SNSD-a i SDS-a o saradnji sa Hrvatima i Bošnjacima, Šešelj je rekao da bi u principu uvek radije sarađivao sa Bošnjacima, ali da je u konkretnim okolnostima interes Republike Srpske da se pomogne Hrvatima da formiraju svoj entitet u BiH.

„Međutim, po svemu sudeći, hrvatski predstavnici neće biti korektni, već ima takvih nagoveštaja. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović će izgleda u koaliciju sa SDA i SDS-om na nivou BiH, što je Dodik na vreme trebalo da ima u vidu“, smatra Šešelj.

Kada je reč o budućnost BiH, lider radikala smatra da će se ta zemlja raspasti čim je napuste stranci.

„Najbolja opcija bi bila da se cela BiH priključi Srbiji i to je ona opcija koju je Alija Izetbegović svojevremeno propustio 1991. godine. Druga je opcija da se Repubika Srpska pripoji Srbiji, a da Federacija BiH ostane kao posebna država ili da se pripoji Hrvatskoj“, rekao je Šešelj

(Srna)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …