Home / TEMA DANA / MOSKOVSKI MEDIJI POTVRDILI: RUSKI SPECIJALCI ŠOKIRALI SAD I UŠLI U VENECUELU

MOSKOVSKI MEDIJI POTVRDILI: RUSKI SPECIJALCI ŠOKIRALI SAD I UŠLI U VENECUELU

Moskou tajms i Rojters pišu, pozivajući se na dva anonimna izvora bliska tim plaćenicima, da su privatni vojnici -ugovorci, koji izvode tajne misije za Rusiju od Ukrajine do Sirije, odleteli u Venecuelu prošle sedmice.

Treći izvor rekao je za Rojters da se kontingent ruskih plaćenika već nalazi u zemlji, ali nije mogao da otkrije kada su došli ni koja je tačno njihova uloga.

Kremlj, koji je podržao Madura, za razliku od SAD koje su stale iza samoproklamovanog predsednika Huana Gvaide, je u međuvremenu sve demantovao. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov najpre je rekao da nema takve informacije, a potom, dan kasnije, na pitanje ruskog TV-novinara da li istina da “400 ruskih boraca štiti Madura”, odgovorio: “Naravno da ne.”

“U strahu su velike oči”, dodao je Peskov. Ipak, s obzirom na ranije demantovanje Kremlja o ruskim plaćenicima u Ukrajini i Siriji, ruski demanti moglo bi se uzeti s dozom skepse.

Dalje se navodi da su ti plaćenici koji su navodno otišli u Venecuelu povezani sa zloglasnom ruskom grupom “Vagner”, o čijim su aktivnostima u Ukrajini i Siriji, a prema poslednjim izveštajima i u Africi, pisali brojni mediji. Rojters je tako, pišući o ovoj temi, svojevremeno intervjuisao na desetine plaćenika.

Rojters prenosi i izjavu Jevgenija Šabajeva, vođe lokalnog ogranka paravojne grupe Kozaka povezane s ruskim plaćenicima, da je čuo da je oko 400 plaćenika otišlo u Venecuelu početkom prošle sedmice, dan ili dva pre nego što su počeli novi protesti opozicije u sklopu kojih se Gvaido proglasio predsednikom.

Njihov cilj je, navodno, da zaštite za sada aktuelnog predsednika venecuele Nikolasa Madura od mogućih simpatizera opozicije u redovima venecuelanskih sigurnosnih službi ili vojske. “Naredba je došla u ponedeljak da se formira grupa u Venecueli. Oni su tamo da bi zaštitili one na najvišim stubovima vlade”, rekao je Šabaev.

Drugi izvori su pak pominjali manje brojke plaćenika, ali tvrde i da su ti ruski plaženici u karaks otišli i pre predsedničkih izbora 2018, koje su venecuelska opozicija i dobar deo međunarodne zajednice proglasili nameštenim i nelegitimnim.

Prema javno dostupnim informacijama, više ruskih državnih aviona, putničkih “Iljušina”, ali i teretnih “Antonova”, sletelo je u Venecuelu ili susedne zemlje poslednjih sedmica. Tako je “Iljušin-96”, u vlasništvu Kremlja, sleteo u Havanu prošle sredu, a njegova ruta bila je posebno zanimljiva: poleteo je iz Moskve, zatim sleteo u Senegal pa produžio u Paragvaj, da bi na kraju sleteo u Havanu.

(Index.hr)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …