Home / TEMA DANA / Na proleće se sprema ofanziva na Balkan..

Na proleće se sprema ofanziva na Balkan..

Dve odvojene policijske akcije nedavno sprovedene u Grčkoj i na Kosovu, u kojima su bili uhapšeni džihadisti i sledbenici Islamske države, podgrejali su strahovanje od radikalizacije islamskog estremizma u Makedoniji i regionu. Bivši visoki funkcioner obaveštajnih službi, profesor bezbednosti iz Skoplja, Ivan Babanovski ne isključuje da će se u Makedoniji, koja se nalazi u teškoj političkoj krizi, ponoviti teroristički napadi slični onima na karauli Gošince ili u kumanovskom Divljem naselju. Sve glasnije su spekulacije da cilj napada islamističkih grupacija može biti i neka druga lokacija.

isil- dzihadisti- teroristi

– Na granici Makedonije i Kosova postoji organizovana logistika koja pomaže teroristima ID da lakše uđu u ove zemlje radi terorističkih akcija i aktivnosti. Čovek koji je zadužen za ovu logistiku je Abodel Valek iz Sirije, koji trenutno boravi u jednom stanu u Atini. Sa njim je još jedna osoba, a obojica su poznati zapadnim bezbednosno-obaveštajnim službama. Oni na terenu sačinjavaju „konzervativnu mrežu“ iz vremena rata u Bosni, Sandžaku, Kosovu i Makedoniji, koja je spremna da svakog časa napadne – kaže profesor Babanovski.

Prema njegovom iskustvu i bezbednosnim procenama razvoja događaja, moguće je da islamističke ekstremne grupacije na proleće na Balkanu razbuktaju nova žarišta, da ponovo dođe do nemira i oružanih pokušaja destabilizacije Makedonije i zemalja regiona. – Očekujem da početkom marta imamo nove pokušaje oružane destabilizacije prostora na Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji – ističe Babanovski.

Procene bezbednosnih službi o mogućoj ponovnoj radikalizaciji situacije u regionu bazirane su i na nedavnim hapšenjima džihadista i islamskih ekstremista u Grčkoj i na Kosovu. U Atini je, da podsetimo, proteklog vikenda uhapšen Bosanac sa švedskim pasošem Mirsad Bektašević, alijas Maksimus, koji je imao važnu ulogu u organizovanju džihadističkih ćelija na Balkanu i u Evropi.

Grčki bezbednosni izvori navode da je on nekoliko puta bio na bojištima u Siriji, odakle je slao preteće poruke svim „nevernicima“. Bektašević, koji je već bio osuđivan zbog povezanosti sa terorističkom Al Kaidom, nameravao je da u Sloveniji, blizu Ljubljane, održava islamističko-politička predavanja, ali i vojnu obuku za one koji bi se kasnije priključili borcima ID na bojištima na Bliskom istoku.

Policijska akcija je prošle nedelje sprovedena i na Kosovu, gde su bila uhapšena četvorica radikalnih ekstremista, naoružanih kalašnjikovima, koji su planirali napad na manastir Visoki Dečani. U isto vreme, pozivajući se na obaveštajne izvore, austrijski „Di prese“ je upozorio da su aktivne džihadističke ćelije u celoj Evropi, posebno na Balkanu.

Obuka salafista u Sloveniji

Prst je bio uperen i u sportsko-rekreativni centar Korant blizu Ljubljane, gde je u aprilu 2014. godine boravio ozloglašeni Sandžaklija Mirsad Omerović, poznat kao Abu Tejm, kome sada preti doživotna robija.

Bezbednosne službe su utvrdile da se Omerović tamo nalazio ne na „rođendanskoj zabavi“, kako su isticali predstavnici islamske zajednice Slovenije, već je u jednoj šumi blizu Ljubljane vršio vojnu obuku salafista.

Austrijski obaveštajci su doznali da je ta grupa veoma opasna i naoružana i da je Mirsad Omerović sve vreme bio na direktnoj telefonskoj vezi sa Bilalom Bosnićem, vođom vehabista u BiH, i sa vođom Islamske države Abu Bakir al Bagdadijem.

(Lj. Joksić, Vestionline)

Check Also

HAMAS GRANATIRAO HEMIJSKO POSTROJENJE U IZRAELU! PRETI PAKAO! NETANJAHU NAREDIO: UDAR SA 1.000 BOMBI NA GAZU! U SUKOB SE UKLJUČIO I LIBAN

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada …