Home / TEMA DANA / Napad na Iran može dovesti do KATASTROFALNIH POSLEDICA koje će uzdrmati CEO SVET

Napad na Iran može dovesti do KATASTROFALNIH POSLEDICA koje će uzdrmati CEO SVET

rat

Teroristički napad izvršen u Teheranu gde je poginulo 16 osoba mogao bi dodatno da pogorša već ozbiljne sukobe u regionu, ali i da utiče na ceo svet.

U napadu, za koji su odgovornost preuzeli pripadnici Islamske države, napadnuti su simboli moći i ideologije Teherana – parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija. Iran je optužio Saudijsku Arabiju da stoji iza napada, ali je posredno okrivio i SAD.

Ove optužbe će imati velike posledice i izazvati dalji rast tenzija Irana sa SAD, Saudijskom Arabijom i drugim sunitskim državama na Bliskom istoku.

Iran i SAD imaju ionake pogoršane odnose, a predsednik SAD Donald Tramp je prethodno zemlji uveo sankcije i pozvao na poništenje nuklearnog sporazuma. Dalji sukob SAD i Irana bi mogao da eskalira. Podsetimo, Iran je nuklearna sila.

Na Bliskom istoku već besne sukobi u Siriji, Iraku i Jemenu, a sve ove države tamo podržavaju neke od sukobljenih.

Potencijalno veliki problem za Trampa bi mogao da se desi ako Iran nakon napada odluči da se izbori za veću ulogu u intervencijama u Iraku i Siriji kao odgovor na napad. Milicije koje podržava Iran su već bitan i komplikovan faktor u borbi protiv Islamske države u ovim zemljama. Iranska podrška sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu pomaže da se produži trajanje građanskog rata u Siriji.

Ukoliko bi se u ovim državama Iran i SAD sukobile, moguće je da bi se, bar u Siriji, u to umešala i Rusija koja takođe podržava Asada.

Asad se i oglasio nakon napada i poručio da će Iran i Sirija izaći kao pobednici iz borbe protiv terorista.

Saudijska Arabija sebe vidi kao lidera svih sunita, zaštitnika svetih mesta Meke i Medine, a Iran sebe doživljava kao vodeću silu šiitskih naroda u regionu. Ove dve države stoje iza svakog rata na Bliskom istoku, važe za večite neprijatelje i jedna drugu optužuju za podršku teroristima.

S obzirom na to da se Iran i Saudijska Arabija bore za uticaj nad drugim državama u regionu, nije isključena ni mogućnost daljih sukoba šiita i sunita.

Dalje sukob naftnih sila Irana i Saudijske Arabije svakako će uticati na berze nafte i samim tim na svetske kompanije širom sveta.

(Agencije)

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …