Home / TEMA DANA / NATO do poslednjeg trenutka pokušavao da spreči isporuku „migova“ Srbiji, a onda su Rusi pobesneli, uzleteli i rekli “PROBAJTE DA NAS OBORITE”

NATO do poslednjeg trenutka pokušavao da spreči isporuku „migova“ Srbiji, a onda su Rusi pobesneli, uzleteli i rekli “PROBAJTE DA NAS OBORITE”

putin

NATO pakt je do poslednjeg trenutka pokušavao da spreči isporuku novih „migova 29“, koji su preksinoć po nalogu predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina prebačeni u Srbiju!

Zapadna vojna alijansa uporno je, kako saznajemo, odbijala da dozvoli prelet transportnog aviona „antonov 124“ preko teritorija zemalja svojih članica, čime je odlagala poletanje za Srbiju.

NATO je, ipak, morao je da se povuče u ponedeljak posle podne, kada je iz Moskve doslovce poručeno: Mi polećemo, a vi čik nešto pokušajte! Odlučnost Rusa potpuno je razoružala zapadne generale, pa je transportni „antonov“ bez ikakvih problema juče ponovo sleteo na vojni aerodrom u Batajnici, noseći još dva „miga 29“. Svih šest letelica, kako je zvanično potvrđeno, biće dopremljeno do petka, dok će ostatak opreme iz vojno-strateškog sporazuma Srbije i Rusije – 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM 2 – stići u Srbiju pre Nove godine!

Prema rečima naših izvora, Moskva i Beograd su od početka bili svesni da transport „migova“ u Srbiju neće biti lak i jednostavan politički posao.

– Rusi ipak nisu očekivali baš ovoliki bezobrazluk čelnika NATO. Prethodne nedelje gotovo svaki dan su urgirali da dobiju potrebne dozvole za prelet „antonova“, ali je odgovor uvek bio negativan. Zbog natezanja je i kasnilo poletanje za Beograd u ponedeljak, kad su ruski generali odlučili da „antonov“ poleti po svaku cenu. Kad je letelica već bila u vazduhu, NATO je morao da popusti – prenosi Informerov izvor uključen u transport „migova“, koji je molio da mu ne objavljujemo ime. Čim isporuka „migova“ bude gotova, dodaje on, Moskva počinje da radi na pripremanju transporta 30 modernizovanih tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM.

– Očekujemo da tenkovi i oklopnjaci budu u Srbiji već do Nove godine, iako ne isključujemo nove peripetije NATO pakta oko potrebnih dozvola – podvlači izvor.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, na drugoj strani, potvrđuje da će svih šest „migova“ stići do petka, ali i da će uskoro stići oprema za kopnenu vojsku.

– Naše vazduhoplovstvo se razvija, kao i čitava armija, i u sledećim koracima očekujemo i vojno-tehničku pomoć u oblasti kopnene vojske. Nastavljamo da jačamo našu zemlju. U toku su intenzivne pripreme za 20. oktobar, kad će „migovi“ biti predstavljeni javnosti – podvukao je Vulin.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da niko od srpskih suseda nema razloga za brigu zbog aviona.

– Novi „migovi“ znatno će ojačati vojsku, ali zemlje u regionu i NATO pakt nemaju razlog da opstruišu nabavku jer je činjenica da mi našu vojnu snagu koristimo isključivo u odbrambene svrhe. Može se zaključiti da NATO ne odgovara jaka i vojno sposobna Srbija, jer to može osujetiti njihove planove za stvaranje „velike Albanije“ ili drugih nerealnih separatističkih projekata – upozorava Petrić.

(Informer)

Check Also

KARAGANOV: „RUSIJA MORA ŽESTOKO DA UZVRAĆA UDARCE I DA PRESTANE DA VODI ODBRAMBENE BITKE“

Autor: Sergej KARAGANOV (počasni predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku) DUGO sam se dvoumio da …