Home / TEMA DANA / Rusija isprobala NAJMOĆNIJU NUKLEARNU RAKETU na svetu koja DOLEĆE DO AMERIKE (VIDEO)

Rusija isprobala NAJMOĆNIJU NUKLEARNU RAKETU na svetu koja DOLEĆE DO AMERIKE (VIDEO)

Prošlog meseca je Rusija sprovela dva testa interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 Jars. Ove rakete su lansirane 12. i 20. septembra sa Kosmodroma Pleseck u severozapadnoj Rusiji do poligona Kura na Kamčatki na delekom istoku Rusije. Ovo oružje može biti lansirano i sa zemlje i sa vozila.

rakete- interkontinentalne- rusija 2

Prvi test je sproveden iz silosa koji je praćen drugim lansiranjem iste rakete, ali sa mobilne platforme. Mobilne interkontinentalne balističke rakete su teže da se otkriju i pogode. To je bio prvi test mobilne varijante Jars ICBM od decembra 2014. godine. Rastojanje između Kosmodroma Pleseck i poligona Kura na poluostrvu Kamčatka je više od 6.000 kilometara.

Poslednje lansiranje se poklopilo sa ratnim igrama Zapad-2017 u Belorusiji, koje su se završile 20. septembra. Testovi lansiranja Jars ICBM su takođe došli kada je ruska Severna flota sprovodila velike vežbe u Barentskom moru, uključujući više od 20 ratnih brodova i 5.000 ljudi. Glavna svrha lansiranja je bila potvrđivanje pouzdanosti raketa iste klase. Testovi su pokazali uspešnu modernizaciju nuklearnog oružja u Rusiji. RS-24 Jars, koje su u službi od 2010. godine, bile su na čelu ruskih napora za modernizaciju nuklearnih snaga. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će Jars iznositi 72 odsto strateških raketnih snaga do kraja 2017. godine. Najnaprednija nuklearna raketa u ruskom vojnom arsenalu je dizajnirana da zameni zasterele R-36 i UR-100N koje su u upotrebi skoro 50 godina. Jars je dizajniran za životni vek od oko 20 godina.

Jars je potpuno nova raketa. Prvi put je testirana pre deset godina, a ruske snage su je koristile sedam godina. Opremljena sa tri do šest bojevih glava od 150-250 kilotona, RS-24 Jars može pogoditi mete i na udaljenosti od 11.000 kilometara. Minimalni domet: 2.000 km. Brzina je preko 20 Maha (24.500 km/h). Lansirna težina: 49.600 kg. Navođenje je inertno sa GLOSNASS globalnim navigacionim sistemom. Preciznost: 150-200 m CEP (Circular Error of Probability). Posada: 4. Dužina: 20,9 m. Raketa ima prečnik od 2,0 m za prvu fazu, 1,8 za drugu fazu, i 1,6 m za treću fazu. Takođe je opremljena sa PBV (Post-Boost Vehicle) sa ukupnom dužinom od 2,7 m. Potrebno je 7 minuta da se pripremi za lansiranje. Mobilni Jars može ispaliti svoju raketu sa pripremljene lokacije, spacijalne garaže sa kliznim krovom, ili sa nepripremljene pozicije tokom raspoređivanja na polju. TEL vozilo vože napustiti svoju poziciju kada se raketa lansira.

Komponenta lansera je MZKT-79221 16×16 ultra-teški kamion koji može da se kreće po grubim terenima na temperaturi od -50O do +45O. Jačina motora YaMz-847: 588 kW. Maksimalna brzina na putu: 45 km/h. Domet: 500 km. Kamion ima dobru mobilnost na terenu. TEL (transporter erector launcher) vozilom upravlja tri člana posade. Raketa se nalazi iznad gornjeg dela kamiona. Stranice trupa su obložene velikim točkovima sa nekoliko osovina kojima se može upravljati. Tokom terenskog raspoređivanja, Jars TEL su pratila brojna vozila za podršku, uključujći i mobilne komandne postave, signalna vozila, cisterna za gorivo, i mnoštvo drugih vojnih vozila sa vojnicima kako bi se osigurala raketa. U slučaju hitnosti, TEL vozilo može samostalno da radi bez pratnje. Cisterna za gorivo je smeštena na sličnoj 16×16 šasiji, ali nosi ogroman rezervoar za gorivo umesto balističke rakete. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je njihov najnoviji raketni test bio deo napora za razvoj novih tehnologija za proširenje odbrambenih raketa, ali nisu pružili nikakve dodatne detalje. Opremljen sa najnaprednijim mamcima i kontramerama i sa veoma velikom brzinom, Jars je posebno dizajniran da prodre u sisteme raketne odbrane. Ima sposobnost manevrisanja tokom leta i raspoređivanje aktivnih i pasivnih mamaca. Prvo lansiranje u septembru je testiralo “eksperimentalne“ bojeve glave.

Ruski napori za modernizaciju uključuju nove raketne sisteme, moderne podmornice za balističke rakete i nadograđene strateške bombardere. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 21. februara objavio da će 90 odsto strateških nuklearnih snaga u zemlji biti naoružano modernim oružjem do 2020. godine. Rusija planira da izvede više od desetine testova interkontinentalnih balističkih raketa u 2017. godini. Testirali su ICBM Bulava sa podmornice u junu, uspešno gađajući isti objekat kao i u najnovijem testu, koji se nalazi blizu pacifičke obale u Kuri. Test njihove RS-28 Sarmat super-teških termonuklearnh raketa bi trebalo da se održi u oktobru. Svi napori se odvijaju u skladu sa ruskim obavezama pod Novim START sporazumom. Moskva mora nastaviti sa modernizacijom svog strateškog nuklearnog arsenala s obzirom na američke planove nuklearne modernizacije, koja bi mogla zakopati postojeći režim kontrole naoružanja. Webtribune.rs

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR: „KOLIKO GOD NA CELOM BALKANU KOPAMO DALEKO U PROŠLOST, NAILAZIMO SAMO NA SRPSKE TRAGOVE- SKADAR JE BIO SRPSKI KRALJEVSKI GRAD, A ALBANCI SE POJAVLJUJU TEK U 11-om VEKU!

„Suživot Srba i Albanaca preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima, …