Home / TEMA DANA / NEMA VIŠE UPADANJA U SIRIJU- RUSI SPUSTILI RAMPU: PORED S-300, DOPREMILI I RAKETNE SISTEME S-400

NEMA VIŠE UPADANJA U SIRIJU- RUSI SPUSTILI RAMPU: PORED S-300, DOPREMILI I RAKETNE SISTEME S-400

S400- rusija- rakete- sistem
Odluka predsednika Putina da se pošalje ruska vojska u Siriju je definitivno poremetila ravnotežu moći na Bliskom istoku.

Ruska vojna oprema se sada nalazi u regionu gde su nekada slobodno jurišali teroristi.

Za samo par nedelja, ruska vojna strategija je ugrozila dominaciju Vašingtona, Izraela, Turske i njihovih arapskih saveznika na Bliskom istoku. Poslavši vojsku u Siriju na zahtev vlade sirijskog predsednika Asada, Rusija je prilično iznenadila Vašington i njegovu podršku u Tel Avivu.

Oni nisu očekivali da će Rusija da se usprotivi nacijama koje su decenijama nasilno svrgavale režime u državama širom regiona.

Izraelski ministar odbrane, Moše Jalon, rekao je 2013. godine kako treba bombardovati ruske brodove koji transportuju ruske S300 PVO sisteme u Siriju kako bi sirijska vojska mogla da štiti svoj vazdušni prostor.

Prema izvorima iz Moskve, Rusija ne samo da je instalirala S300 sisteme u Siriji, već je dodatno doprinela PVO sposobnostima Sirije poslavši i nepoznatu količinu S400 PVO sistema.

Ovi novi PVO sistemi predstavljaju najnovije rusko oružje za odbranu vazdušnog prostora, a smatra se da su odnedavno instalirani kako bi Rusija mogla da odbrani svoju opremu u ratu protiv terorista.

gdfdf

Rusija je tako brzo napala ISIS svim mogućim oružjem, kako iz vazduha, tako i sa brodova, zbunivši sve vojne posmatrače na Zapadu koji su verovali da Rusija nema jaku vojsku.

Međutim, takvo mišljenje je palo u vodu kada su dva manja ruska broda u Kaspijskom moru pogodila mete ISIS-a u Siriji udaljene 1.500 kilometara lansiravši krstareće projektile.

Ipak, najimpresivniji element ruskog prisustva u Siriji jeste elektronska mreža koju je Rusija uspostavila u Siriji i regionu pomoću satelita, aviona koji visoko lete i dronova, ali i elektronsko oružje koje poseduju fregate i kruzeri u Mediteranu, od kojih su neki naoružani i S400 sistemima sa po 60 projektila.

Rusija sada može da suzbije bilo koju vojnu aktivnost u vazduhu ili na kopnu, što je činjenica koja jako nervira Izrael i Tursku, dve države koje su uporno upadale u vazdušni prostor Sirije i napadale vojne položaje u Siriji.

Izrael je zabrinut da ne može da iskoristi čak ni čuvene nevidljive avione kako bi prošao pored ruske odbrane u Siriji jer je nepoznato da li S300 i S400 sistemi mogu da ih detektuju.

Stoga bi Izrael prilično rizikovao ako bi poslao avione u napad, a naročito ako u tom napadu stradaju ruske žrtve. U tom slučaju, Rusija bi se osvetila dvostruko.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …