Home / TEMA DANA / RUSIJA DOBIJA RAT: Najveća pobeda sirijske vojske do sada, zaustavljena invazija SAD i Turske!

RUSIJA DOBIJA RAT: Najveća pobeda sirijske vojske do sada, zaustavljena invazija SAD i Turske!

Sirijska vojska je ostvarila svoju najveću pobedu u ratu koji traje već četiri godine, osvojivši stratešku vojnu avio-bazu Kuvejres u severnoj Siriji.

sirija-vojska

Na stotine terorista ISIS-a je ubijeno u napetoj borbi dok su na stotine njih uspeli da pobegnu ka Raki.

Pobeda je objavljena par sati nakon što je turski premijer Ahmed Davutoglu rekao u intervjuu za CNN da je Turska voljna da napadne Siriju samo ako Vašington pristane da obezbedi vazdušnu podršku, da kreira bezbednu zonu duž sirijsko-turske granice i da svrgne sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Sada kada je baza Kuvejres oslobođena , Davutoglu će morati da razmotri svoju ponudu pošto će ruski avioni sada kružiti veoma blizu granice sa Turskom . Turski vojnici neće više moći tako lako da ulaze u Siriju. Svaki pokušaj invazije Sirije će biti propraćen velikim brojem žrtava.
Da biste u potpunosti shvatili značaj Kuvejresa, potrebno je da pročitate intervju koji je Davutoglu dao za CNN novinarki Kristijani Amanpur. Prenosimo vam deo:

„Kristijana Amanpur: Da li bi Turska pod pravim uslovima pristala na slanje kopnenih snaga?

Davutoglu: Kopnene snage su nešto o čemu moramo da raspravljamo zajedno. Postoji potreba za integrisanom strategijom, uključujući vazdušnu kampanju i kopnene snage .

Međutim, Turska ne može sama da preuzme sav taj teret. Ukoliko bi se pojavila koalicija sa dobro dizajniranom i integrisanom strategijom, Turska bi se svakako uključila.
K. A: Uključila sa kopnenim snagama?

Davutoglu: Da, naravno… Moramo da rešimo sirijsku krizu na razuman način.

K.A: Dakle, vi hoćete da kažete da je uslov za mešanje Turske sporazum sa koalicijom koja će pokušati da svrgne Asada?

Davutoglu: Tako je, ne samo Asada, već i svih grupa koje stvaraju problem. Mi pomažemo koaliciji koja se bori protiv ISIS-a, ali to nije dovoljno. Mi sada ponovo predlažemo da se uspostavi bezbedna zona i da se ISIS udalji od naše granice .

K.A: Šta onda imate da kažete na to što SAD, Evropa i Rusija sada kažu da Asad mora ostati na vlasti još neko vreme?

asad

Davutoglu: ….. Pitanje nije kako i koliko dugo će Asad ostati na vlasti, već je pitanje kada će i kako napustiti vlast… Rešenje je prilično jasno. Rešenje je da se milioni sirijskih izbeglica vrate u svoju domovinu, ali uz preduslov da tamo vlada mir.

Ako Asad ostane na vlasti u Damasku, izbeglice se verovatno neće vraćati. Potrebna je postepena strategija, ali i neko svetlo na kraju tunela.

(Inače, izbeglice se već vraćaju u Siriju, ali upravo zato što je ruska intervencija to omogućila.)

K.A: Zašto turska vlada otežava američkoj vladi naoružavanje i obučavanje kurdskih boraca?

Davutoglu: Ne otežavamo im da naoružavaju i obučavaju Kurde, već samo PYD partiju kao ogranak PKK.

Postoji još jedna grupa po imenu Pešmerga, kojoj smo dozvolili da prođe kroz Tursku kako bi zauzela Kobane. Ako SAD žele da se kurdski borci bore za njih protiv ISIS-a, mi nemamo ništa protiv, osim ako su u slučaju teroristi poput kurdske grupe PKK. Morate uzeti u obzir da članovi PKK napadaju naše gradove, naše vojnike i naše građane“.

Dakle, iako ruska koalicija sprovodi veću vojnu operaciju u Siriji, Turska je voljna da se umeša samo ako Vašington ispuni njene zahteve, koji su bili deo tajnog dogovora kojim je avio-baza Inčirlik otvorena za američke avione.

Zahtevi Turske su:

Bezbedna zona na sirijskoj strani sirijsko-turske granice
Zona bez letenja iznad oblasti u kojima turska vojska sprovodi operacije
Obećanje da će Asad biti svrgnut
Doskoro se činilo kao da će Obamina administracija radije sarađivati sa Kurdima nego sa Turskom. Međutim, izgleda da su Amerikanci shvatili da je savez sa Turcima mnogo značajniji od saveza sa Kurdima.

Još jedan znak da se američki i turski odnosi poboljšavaju je činjenica da je Obama razgovarao telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, čestitavši mu na pobedi njegove partije osam dana nakon izbora.

Erdoganu je bila potrebna pobeda većine kako bi učvrstio svoj položaj u parlamentu i nastavio sa svojom spoljnom politikom. Obamin poziv je verovatno uvod u pregovore koji će se održati na sastanku G-20 iduće nedelje u Ankari.

Međutim, sada kada je ruska koalicija preuzela Kuvejres, teško je reći kako će Turska i SAD postupiti. SAD će morati nekako ponovo da preuzmu severni deo Sirije ako misle i dalje da snabdevaju plaćenike.

Kuvejres sve menja. Teroristi ISIS-a beže, a ni ostale terorističke organizacije nisu u dobroj poziciji. Asad je bezbedan u Damasku, a uskoro će se zaštititi i granice tako da će američko-turski plan invazije pasti u vodu. Izgleda da će ruska koalicija dobiti ovaj rat.
Mike Whitney (Counterpunch)

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …