Home / TEMA DANA / NEMAČKI NOVINAR KOJI JE PROVEO 10 DANA MEĐU DŽIHADISTIMA TVRDI: „ISIL“ je čedo Džordža Buša! (VIDEO)

NEMAČKI NOVINAR KOJI JE PROVEO 10 DANA MEĐU DŽIHADISTIMA TVRDI: „ISIL“ je čedo Džordža Buša! (VIDEO)

500
Ugledni nemački novinar i pisac Jirgen Todenhefer (74), prvi je zapadni novinar kom su džihadisti Islamske države omogućili da boravi na teritoriji koju kontrolišu, sada kaže da je ISIL „dete američkog predsednika Džordža Buša juniora, izveštava Juronjuz.

Todenhefer, koji je o boravku u kalifatu objavio reportažu „10 dana u ISIL“, kazao je u intervjuu za Juronjuz da su terorizam i nasilje posledica ratova koje je započeo Zapad.

„Poslednjih 200 godina nijedna arapska zemlja nije napala Zapad. Mi smo ti koji moramo da objasnimo zašto smo vodili ratove u Avganistanu, Iraku i Libiji. I ako tražimo razlog zbog kojeg je nastala ta užasna organizacija ISIL, moramo da pogledamo šta smo mi radili. ISIL je osnovan nekoliko sedmica posle napada na Irak, koji su predvodile SAD. Ta organizacija je čedo Džordža V. Buša. A nasilje s kojim smo sad suočeni samo je posledica ili bumerang efekat naših sopstvenih ratova“, kaže Todenhefer.

Na pitanje šta ga je najviše iznenadilo tokom boravka na teritoriji koju kontroliše ISIL, Todenhefer je odgovorio:

„Ta organizacija je mnogo jača nego što naši političari, Zapadni političari, veruju. Mi nemamo strategiju protiv ISiL jer ako bombardujete grad u kojem je samo 5.000 džihadista, ubićete hiljade civila, a to će izazvati nov terorizam i neće poraziti ISIL.“

Zamoljen da prokomentariše negativne komentare na to što nije bio oštriji prema nemačkom džihadisti Kristijanu Emdeu, koji se bori na strani ISIL i s kojim je napravio 13 minuta dug intervju, Todenhefer kaže da je više puta rekao da nije važno šta on lično misli o ISIL.

„Moj sud o ISIL je strašan. Ali, bilo mi je važno da saznam šta ISIL misli. I svakom novinaru koji misli da bi bio drčniji u lavljoj jazbini mogu da obećam da uđu u kalifat i popričaju sa vođama ISIL“, zaključio je Todenhefer.

(Kurir)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …