Home / TEMA DANA / NEŠTO SE SPREMA, PAJTIĆ OPOMINJE: „Narod Srbije se budi, počinjemo sa protestima na ulicama!“

NEŠTO SE SPREMA, PAJTIĆ OPOMINJE: „Narod Srbije se budi, počinjemo sa protestima na ulicama!“

„Aktuelnoj vlasti ne treba opozicija da bi pala, jer njeni potezi dovode do očajanja čitave društvene slojeve, od zaposlenih u pravosuđu preko prosvetara do policije“, rekao je u intervjuu za „Blic“ lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

pajtic

„Obećavali su da će biti manje korupcije, više zapošljavanja i stranih investicija, da će Arapi i Kinezi dolaziti sa milijardama i rešavati naše probleme. Međutim, po Transparensi internešnel, nivo korupcije veći je nego ikada, dnevno se zadužujemo osam miliona evra, imamo 21.000 manje zaposlenih, tri puta manje investicija nego do 2012. i prvi put smanjenje plata i penzija. Vlada svojim diletantskim potezima sama sebe dovodi u poziciju neodrživosti“, smatra Pajtić.

Kako onda, pored svega toga, SNS ima ogromnu podršku?

– Istraživanja ne odgovaraju istini. SNS uživa podršku, ali oko 25 odsto od ukupnog biračkog tela, dok je preostalih 75 nezadovoljno. Velika je bila apstinencija na izborima, a za naše loše pozicioniranje razlog je bio i to što je počasni predsednik DS samo mesec dana pred izbore izašao iz stranke, napravio svoju i zbunio i razočarao birače.

Ta istraživanja kažu da DS ima oko šest odsto podrške?

– Režimska istraživanja plaća Vlada na razne načine i ona samo ponavljaju rezultate sa martovskih izbora. Ispada da svi podržavaju Vučića i reforme ove Vlade, što je apsurdno. Izbori u Majdanpeku i Mionici su potvrda toga, gde smo osvojili dvocifrenu podršku.

Pa, koliki je rejting DS?

– Neuporedivo veći nego što nam daju, 11-12 odsto, ali ćemo biti zadovoljni tek kada budemo u poziciji da pobedimo režim.

Šta opozicija može da još da uradi, osim što proziva medije?

– Nastavićemo da se borimo kroz zakonodavne inicijative, što smo i do sada radili. U toku je i akcija buđenja Srbije u okviru koje obilazimo sve gradove i opštine, jer je očigledno da se do građana mora doći kroz neposrednu komunikaciju. Proteste ćemo izražavati i na ulicama jer ne možemo da čekamo skrštenih ruku da ova vlast upropaštava Srbiju.

Kako ide to buđenje?

– Bogami, ljudi se bude.

Zamerate Đilasu što je bio na otvaranju mosta Zemun-Borča?

Ne, jer da nije bio tamo ne bi se ni videlo da je on zaslužan što je most izgrađen, a ne Aleksandar Vučić koji ga je do pre nekoliko meseci satanizovao do te mere da je Đilas bio 60 dana zaredom u negativnom kontekstu na naslovnoj strani jednog tabloida.

Koliko stižete da se bavite strankom s obzirom da ste i vojvođanski premijer?

– Činjenica da Vučića niko ne pita kako to da je i predsednik stranke i premijer Srbije, a mene to svi pitaju, govori o autocenzuri. Na to pitanje ću odgovoriti istog trenutka kada i njega to budete pitali, i to samo iz principijelnih razloga.

Šta danas mislite o Tadiću?

– Ono što je on učinio stranci je nezapamćeno i neoprostivo. Tadić više kritikuje DS nego vlast. Čak se često ograđuje od te stranke, iako negativni utisak o DS uopšte nije vezan za vreme vlade Zorana Đinđića već za vreme njegove dominacije kao predsednika i DS i Srbije.

Da li verujete da će Vučić podneti ostavku ako njegova podrška bude 26 odsto, kao što je rekao?

– On je rekao i to, ali i da će izaći iz politike ako izgubi izbore od Nenada Bogdanovića, pa ako izgubi od Đilasa, da će izaći ako Nikolić izgubi od Tadića…

(iz intervja Bojana Pajtića „Blicu“)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …