Home / TEMA DANA / NEŠTO SE SPREMA, PAJTIĆ OPOMINJE: „Narod Srbije se budi, počinjemo sa protestima na ulicama!“

NEŠTO SE SPREMA, PAJTIĆ OPOMINJE: „Narod Srbije se budi, počinjemo sa protestima na ulicama!“

„Aktuelnoj vlasti ne treba opozicija da bi pala, jer njeni potezi dovode do očajanja čitave društvene slojeve, od zaposlenih u pravosuđu preko prosvetara do policije“, rekao je u intervjuu za „Blic“ lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

pajtic

„Obećavali su da će biti manje korupcije, više zapošljavanja i stranih investicija, da će Arapi i Kinezi dolaziti sa milijardama i rešavati naše probleme. Međutim, po Transparensi internešnel, nivo korupcije veći je nego ikada, dnevno se zadužujemo osam miliona evra, imamo 21.000 manje zaposlenih, tri puta manje investicija nego do 2012. i prvi put smanjenje plata i penzija. Vlada svojim diletantskim potezima sama sebe dovodi u poziciju neodrživosti“, smatra Pajtić.

Kako onda, pored svega toga, SNS ima ogromnu podršku?

– Istraživanja ne odgovaraju istini. SNS uživa podršku, ali oko 25 odsto od ukupnog biračkog tela, dok je preostalih 75 nezadovoljno. Velika je bila apstinencija na izborima, a za naše loše pozicioniranje razlog je bio i to što je počasni predsednik DS samo mesec dana pred izbore izašao iz stranke, napravio svoju i zbunio i razočarao birače.

Ta istraživanja kažu da DS ima oko šest odsto podrške?

– Režimska istraživanja plaća Vlada na razne načine i ona samo ponavljaju rezultate sa martovskih izbora. Ispada da svi podržavaju Vučića i reforme ove Vlade, što je apsurdno. Izbori u Majdanpeku i Mionici su potvrda toga, gde smo osvojili dvocifrenu podršku.

Pa, koliki je rejting DS?

– Neuporedivo veći nego što nam daju, 11-12 odsto, ali ćemo biti zadovoljni tek kada budemo u poziciji da pobedimo režim.

Šta opozicija može da još da uradi, osim što proziva medije?

– Nastavićemo da se borimo kroz zakonodavne inicijative, što smo i do sada radili. U toku je i akcija buđenja Srbije u okviru koje obilazimo sve gradove i opštine, jer je očigledno da se do građana mora doći kroz neposrednu komunikaciju. Proteste ćemo izražavati i na ulicama jer ne možemo da čekamo skrštenih ruku da ova vlast upropaštava Srbiju.

Kako ide to buđenje?

– Bogami, ljudi se bude.

Zamerate Đilasu što je bio na otvaranju mosta Zemun-Borča?

Ne, jer da nije bio tamo ne bi se ni videlo da je on zaslužan što je most izgrađen, a ne Aleksandar Vučić koji ga je do pre nekoliko meseci satanizovao do te mere da je Đilas bio 60 dana zaredom u negativnom kontekstu na naslovnoj strani jednog tabloida.

Koliko stižete da se bavite strankom s obzirom da ste i vojvođanski premijer?

– Činjenica da Vučića niko ne pita kako to da je i predsednik stranke i premijer Srbije, a mene to svi pitaju, govori o autocenzuri. Na to pitanje ću odgovoriti istog trenutka kada i njega to budete pitali, i to samo iz principijelnih razloga.

Šta danas mislite o Tadiću?

– Ono što je on učinio stranci je nezapamćeno i neoprostivo. Tadić više kritikuje DS nego vlast. Čak se često ograđuje od te stranke, iako negativni utisak o DS uopšte nije vezan za vreme vlade Zorana Đinđića već za vreme njegove dominacije kao predsednika i DS i Srbije.

Da li verujete da će Vučić podneti ostavku ako njegova podrška bude 26 odsto, kao što je rekao?

– On je rekao i to, ali i da će izaći iz politike ako izgubi izbore od Nenada Bogdanovića, pa ako izgubi od Đilasa, da će izaći ako Nikolić izgubi od Tadića…

(iz intervja Bojana Pajtića „Blicu“)

 

Check Also

„NEĆE BITI MAĐARSKE NI SRBIJE, EVROPA POSTAJE AMERIKA“ Orban izneo mračne prognoze, tvrdi da je ovo PLAN BRISELA

Brisel ima tajni plan po kom bi Evropa trebalo da se pretvori u kopiju Sjedinjenih …