Home / TEMA DANA / „NIŠTA NE SLUTI NA DOBRO!“ RUSKI EKSPERT OTKRIO DA STIŽE GLOBALNA FINANSIJSKA KRIZA

„NIŠTA NE SLUTI NA DOBRO!“ RUSKI EKSPERT OTKRIO DA STIŽE GLOBALNA FINANSIJSKA KRIZA

Globalna finansijska kriza može doći za nekoliko godina, ako svetske centralne banke ne reaguju na nastale „mehuriće“. To je TASS-u saopštio Anatolij Aksakov, šef Odbora za finansijsko tržište Državne dume, na marginama Moskovskog finansijskog foruma.

Odgovarajući na pitanje o verovatnoći globalne finansijske krize, Aksakov je rekao: „Po mom mišljenju, ništa ne sluti na dobro, možda za par godina, s obzirom na gomilanje finansijskih mehurića. kriza se može manifestovati posebno na Zapadu, ako centralne banke ne odgovore odlučno, ni Fed neće reagovati.“

Ranije je, verovatnoću globalne finansijske krize priznao i šef „Sberbanke“ German Gref.

Prema njegovim rečima, takva opasnost postoji, budući da je pregrevanje na svetskim finansijskim tržištima očigledno.

Osim toga, 2. septembra je „Banka Rusije“ objavila nacrt glavnih pravaca monetarne politike za 2022-2024, u kojem je razmatrala tri alternativna scenarija u odnosu na polaznu osnovu: „Intenziviranje pandemije“, „Globalna inflacija“ i „ Finansijska kriza“.

Scenario finansijske krize, ilustruje rizike povezane sa značajnim povećanjem duga u globalnoj ekonomiji, zbog pandemije.

On pretpostavlja da će, kada se politika podsticaja postepeno ukine, doći do značajnog i naglog pogoršanja uslova u globalnom finansijskom sistemu.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …