Home / TEMA DANA / OPASNA LUKAŠENKOVA IGRA IZA PUTINOVIH LEĐA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

OPASNA LUKAŠENKOVA IGRA IZA PUTINOVIH LEĐA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko pohvalio se otopljavanjem veza sa SAD, a zvaničnici te zemlje pregovaraju o alternativnom uvozu energije u pokušaju da dobiju ustupke od Rusije.

Lukašenko traži od Rusije, kao svog glavnog saveznika i snabdevača da nastavi sa isporukom nafte i gasa po niskim cenama kako bi podržao ekonomiju te zemlje, ali je Kremlj smanjio energetske subvencije, tvrdeći da bi Belorusija trebalo da prihvati bliže ekonomske i političke integracije da bi nastavila da dobija jeftinu naftu i gas iz Rusije.

Lukašenko je rekao da očekuje da će se u petak sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na još jednoj rundi razgovora, a Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je sastanak planiran.

Dvojica lidera sastali su se dva puta u decembru, ali nisu uspeli da prevaziđu razlike, što je rezultiralo time da je Rusija smanjila isporuke nafte Belorusiji početkom godine.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali su beloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet.

U prošlosti je Belorusija zarađivala od izvoza naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Lukašenko traži alternativne izvore snabdevanja i prošlog meseca Belorusija je kupila sirovu naftu iz Norveške.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus posetio je u utorak Minsk kako bi razgovarao o mogućim isporukama nafte.

Beloruski predsednik u međuvremenu se, prošlog vikenda, sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom ocenivši to kao znak toplijih veza sa Vašingtonom.

Pompeo, prvi državni sekretar koji je posetio Belorusiju posle 26 godina, rekao je da bi SAD mogle da obezbede Belorusiji 100 odsto nafte i gasa i napomenuo da želi da pomogne Belorusiji da sačuva svoj suverenitet.

Lukašenko koji je na vlasti već duže od 25 godina počeo je poslednjih godina da naginje Zapadu zbog rastućih napetosti u odnosima sa Rusijom. SAD i EU su ukinule deo sankcija toj zemlji kada je Belorusija oslobodila političke zatvorenike.

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o savezu 1997. godine koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, ali ne i jednu državu.

Mnogi u Belorusiji strahuju da bi Putin, koji je na vlasti dve decenije mogao pokušati da iskoristi spajanje s Belorusijom kao način da ostane na čelu nove savezne države nakon što mu 2024. istekne predsednički mandat.

Analitičari Lukašenkove izjave tumače kao kao nastavak njegove dugogodišnje taktike dobijanja ustupaka od Moskve, ali upozoravaju da “ne postoji stvarna alternativa ruskoj nafti i plinu jer su druge su opcije znatno skuplje”.

“Kremlj jasno govori Minsku da mora da plati nezavisnost, ali Lukašenko ne želi da postane guverner ruske provincije i odgovara da je spreman za borbu”, rekao je nezavisni politički analitičar iz Minska Valerij Karbalevič.

(Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …