Home / TEMA DANA / PUTIN NAPRAVIO U RUSIJI ZAOKRET KAKAV NE POSTOJI NIGDE U SVETU- OVO SU SVE PROMENE KOJE SU POČELE

PUTIN NAPRAVIO U RUSIJI ZAOKRET KAKAV NE POSTOJI NIGDE U SVETU- OVO SU SVE PROMENE KOJE SU POČELE

Čini se da je Vladimir Putin odabrao trenutak za sprovođenje revolucije odozgo, jer će biti na vlasti dovoljno dugo da nadgleda proces ustavnih promena i sprovede eventualne korekcije u tačkama koje budu u zastoju.

Glavna poruka govora je da je doba iluzija o globalizaciji gotovo i da je vreme za povratak u normalne nacionalne države. Kosmopoliti i “univerzalisti” će zaurlati do neba kako je ovo „povratak u apsolutizam nacionalnih država iz XIX veka“, posebno liberali, ali njih u Rusiji većina ionako smatra „petom kolonom Zapada“, tako da će buka trajati neko vreme, a onda će se sve vratiti u normalu.

Iz govora o stanju nacije, održanom pred oba doma ruskog parlamenta, treba izdvojiti nekoliko ključnih stavki, ali pre toga spomenimo kako je ruski predsednik posebno ogorčen zbog istorijskog revizionizma u svetu i Rusija to neće posmatrati pasivno.

Istakao je da je Rusija dužna da štiti istorijsku istinu o pobedi u Velikom otadžbinskom ratu.

„Ove godine ćemo proslaviti 75. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Deveti maj u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobednika, sećamo se njihovog junaštva. Naše sećanje nije samo veličanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Dužni smo da štiitimo istinu o pobedi, jer u suprotnom, šta ćemo reći našoj deci ako se laži budu širile svetom poput epidemije?“, zapitao se ruski predsednik.

Sada možemo da  pređemo na ključne promene koje čekaju Rusiju. Prva je referendum, na kom će se odlučivati o izmenama i dopunama ustava Rusije.

Novi ustav će dati prioritet nacionalnom pravu nad međunarodnim. To u Rusiji de fakto postoji već nekoliko godina, čak uz  odgovarajuće objašnjenje Ustavnog suda, ali sada se predlaže da se to potvrdi i de jure.

Razrešenje sudija Ustavnog i Vrhovnog suda će se sprovoditi od strane Saveta Federacije na predlog predsednika.

Osnovaće se ekonomski tim vlade koji će podnositi potrebne zakone Državnoj dumi. Ovaj moćni blok će u potpunosti biti pod upravom predsednika države.

Smena ministara ostaje predsedničko ovlašćenje, iako bi ovo trebalo dodatno objasniti.

Ono što zanima ruske narode je životni standard i novi ustav će utvrditi da minimalna plata ne može biti niža od troškova života u regiji u kojoj se isplaćuje.

Strani državljani, ili oni s dozvolom boravka u Rusiji, neće moći da budu čelnici konstitutivnih entiteta Ruske Federacije, članovi Saveta Federacije, zastupnici Državne dume, premijeri, ministri, čelnici saveznih tela, sudije i tako dalje.

Pooštreni su uslovi za predsedničke kandidate Ruske Federacije. Ovim će se konačno ućutkati oni koji tvrde kako Rusija “živi u skladu sa kolonijalnim ustavom” i prigovori kako “čitava vlada ima strano državljanstvo”.

Generalno, ovaj deo govori kako se doba iluzija o globalizaciji završilo i da je vreme za povratak u normalne okvire nacionalne države. Kosmopoliti i “univerzalisti” će pući od besa. A liberali? Koga briga. Oni ionako predstavljaju toliki broj stanovnika Ruske Federacije da jedva osvoje nekoliko mesta u nekim opštinskim savetima, dok na saveznom nivou ne uspevaju da postignu ništa.

Što se tiče promena u raspodeli ovlašćenja među raznim granama vlasti, ovde nam još uvek trebaju pojašnjenja stručnjaka, posebno pravnika, kao i sve vrste javnih rasprava i drugih okruglih stolova.

Podsticanje ekonomije

Ovde se ide na uklanjanje ekonomskih entiteta za koje je dokazano da su delovali po krivičnom zakonu koji definiše “stvaranje organizovanih kriminalnih grupa”. Vrlo jaka poruka koja je upućena onima koji misle da je Kremlj zaboravio „kako su stekli prvu milijardu“. Kada se ovaj deo ozakoni, videćemo šta će se dogoditi u ruskoj ekonomiji i šta će isplivati na površinu, a prljavštine je zaista mnogo.

Proglašava se završetak reforme kontrolnih i revizorskih tela, što znači da su ona dizajnirana onako kako je Putin zamislio i da od sada mogu da sprovode zadatke onakva kakva jesu i s trenutnim sastavom, dok ne dođe vreme za smenu generacija, naravno.

Iz saveznog budžeta će se vratiti dve trećine sredstava poreznih olakšica za mala preduzeća, što će im biti dodatni podsticaj za razvoj poslovanja. Istovremeno će se jačati društvene i ekološke odgovornosti pri poslovanju.

Uvodi se porez za zagađenje i otpad, ali samo za uvoznike.

Aktivnije će se sprovoditi odluke Centralne banke Rusije kako bi se ekonomiji osigurao „dugoročno lakši novac“.

Višak sredstava Nacionalnog fonda snabdevanja, koji sada iznosi preko 124 milijarde dolara, usmeriće se u ulaganja u ekonomiju.

 Socijalni programi

Produžiće se program „Majčinski kapital“ do kraja 2026. godine, naravno, uz mogućnost daljnjeg produženja. Ovaj program je zapravo oblik plate za majke, a ne dečiji dodatak u mizernom iznosu.

Majčinski kapital se dobija odmah s prvorođenim detetom i povećava se za dodatnih 150.000 rubalja.

Uvodi se pomoć siromašnima za decu od tri do sedam godina.

Uvode se i univerzalni besplatni topli obroci za učenike od 1. do 4. razreda i stvaranje ili modernizacija infrastrukture za sprovođenje ove mere. Dodatna naknada za platu nastavnika u školama od  5.000 rublji će se obezbediti iz saveznog budžeta.

Studentima će se obezbediti univerzalni pristup brzom internetu.

 Sprovešće se modernizacija više od hiljadu umetničkih škola u zemlji.

Dodatnih 550 milijardi rubalja će se obezbediti za preuređenje bolnica i klinika u čitavoj zemlji.

Povećaće se broj mesta u školama i univerzitetima i broj mesta za brojna ključna područja. Lekari, učitelji i inženjeri su prioritet, posebno u regijama. Studenti druge godine će imati priliku za promenu smera studija.

Nastavlja se sprovođenje i razvoj programa „Rusija je zemlja mogućnosti“ u kom je već učestvovalo preko 3,5 miliona ljudi.

Pružaće se veća podrška tradicionalnim vrednostima, porodici, majčinstvu, staviće se naglasak na razvoj regija, pristojan životni standard, stvaranje najpovoljnijeg okruženja za samoostvarenje svih stanovnika Rusije.

Iako je, naravno, Putin danas značajno zakomplikovao život svima, oni koji viču “Rusija nije socijalna država” sad će to puno teže moći da tvrde.

U vezi sa tim, nameće nam se nekoliko jednostavnih pitanja. Šta je radio Vladimir Putin? Napravio je savršenu simbiozu tradicionalnih vrednosti i levih socijalnih politika, čime je dokazao da ti termini nemaju značenje kao u XX veku.

Možda je Medvedev i zato raspustio vladu, jer ne uspeva da razmišlja i donosi odluke izvan okvira zadatih ideologijama koje su vladale pre pedeset ili sto godina? To zasad ne znamo, ali ima nekih naznaka da je tako.

U socijalnom smislu, iako ti termini, kao što smo rekli, danas nemaju značenje kao u XX veku, ako ovo u određenom smislu nije skretanje ulevo, šta je onda? Budući da je Evropa razorila svoje socijalne države, čak i skandinavske zemlje, čini se da trenutno ne postoji zemlja na svetu koja ima više stvarnih, a ne fiktivnih socijalnih programa za stanovništvo nego Rusija.

Ruska opozicija može da negoduje samo na You Tube-u. Na društvenim mrežama je već počela histerija, a Twitter je eksplodirao od vrištanja “Putin je odlučio da ostane predsednik čitav život”.

U najavi su promene ustava mnogi na društvenim mrežama videli upravo tako, a kako nisam specijalista za delirijum ruske opozicije, završiću sa ovim. U ekonomskom smislu Vladimir Putin državni kapitalizam prirodno pretvara u „socijalizam“, a sve to čini bez nevladinih udruženja i donacija.

Ovo bi bio kratki rezime Putinovog govora i najavljenih promena u životima naroda Ruske Federacije. Uskoro ćemo objaviti stručniju analizu kako bi se to moglo odraziti na međunarodne odnose i veze Moskve sa inostranim partnerima, iako se već sad čini da tu neće biti većih promena.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …