Home / TEMA DANA / ORBAN RAZBIJA EU, BRISEL U ŠOKU: Mađarski Putin pravi novu UNIJU, „Projekat E6“ sa Srbijom u njoj!

ORBAN RAZBIJA EU, BRISEL U ŠOKU: Mađarski Putin pravi novu UNIJU, „Projekat E6“ sa Srbijom u njoj!

Viktor Orban najavio je projekat E6, koji bi, po njegovim planovima, spojio šest država, među kojima je i naša, u političku i ekonomsku uniju.

Ta nova Evropa, kako je naziva mađarski premijer, prostirala bi se od Baltičkog mora do krajnjeg juga Srbije i obuhvatala bi uz nas i Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Češku i Slovačku.

Orbanova grupa E6 predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama Evropske unije, koje sve više insistiraju na odvajanju od manje razvijenih država EU. Predsednik mađarske vlade je svoj program u pet tačaka predstavio u nedelju na skupu u rumunskom gradu Bajile Tušandu.

U jednoj od njih najavio je novu alijansu zemalja nove Evrope, u koju je, uz države već udružene u Višegradsku četvorku (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), ubrojao i Rumuniju i Srbiju.

– Stogodišnja usamljenost Mađarske je završena, region treba povezati mrežom auto-puteva i pruga. Kada bude gotovo sa obnovom Karpatskog basena, trebalo bi formirati novi, snažan i bezbedan region – poručio je Orban.

Za uključivanje Srbije u ovaj projekat svakako su zaslužni izvanredni odnosi koje naša zemlja u poslednje vreme ima s Mađarskom.

– Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi. Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici – bio je jasan Orban u svom govoru u Rumuniji, kojim se opširno bave mađarski mediji, otkrivajući iz izvora bliskih mađarskom premijeru šta je sve on zacrtao u projektu E6.

Prema njegovom planu, unija E6 bila bi odgovor ne samo zapadnoj Evropi, već i idejama o stvaranju tzv. pravoslavne unije.

Analitičar Branko Radun za Srpski telegraf navodi da bi savez šest zemalja imao ogroman ekonomsko-politički potencijal, koji može da bude prava kontrateža Briselu:

– Sve te države imaju mnogo bolju komunikaciju sa Trampovom administracijom nego što je ima, na primer, Nemačka. Te zemlje zastupaju nacionalno realističnu politiku, nisu fascinirane globalizmom, što Srbiji potpuno odgovara.

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u parlamentu Balint Pastor nije začuđen što je mađarski premijer uvrstio Srbiju u svoj projekat.

– Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijskom maksimumu. Ovo je sjajna inicijativa premijera Orbana, koji pravilno shvata da težište EU mora da se sa zapada pomeri ka srednjoj Evropi, jer zapadna Evropa ima sve više problema u bezbednosnom smislu, što utiče na ekonomski rast i celokupan kvalitet života.

Plan je sasvim u skladu sa realnošću.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić procenjuje da bi grupa E6 bila pakt na zdravim osnovama:

– Srbiji potpuno odgovaraju realisti poput Orbana, Putina, pa i Trampa, kako bi se s njima dogovarala oko pitanja nacionalnog suvereniteta i identiteta na Balkanu. S takvima je za Srbiju veoma važan dogovor, a ne sa globalistima koji su razbili sve čega su se dohvatili.

Orbanovi potezi u Mađarskoj

BDP 2009. imao pad od 6%, sada je rast 4%
Izvoz 2009. bio 19,69 milijardi forinti, prošle godine 31,1 milijardu forinti
Nezaposlenost za osam godina pala sa 22% na 6%
Otplaćen u potpunosti kredit uzet od MMF na početku ekonomske krize 2008. godine
Gotovo potpuno zaustavljen priliv migranata

Sve organizacije koje je finansirao Soroš bukvalno oterane iz Mađarske
Ubedljiva pobeda Orbana i njegove partije Fides (49,5%) na izborima ove godine
U parlamentu Fides ima 134 od 199 poslaničkih mesta

Makron: Evropa u tri kruga, najjači moraju da se odvoje

Da o projektu E6 Srbija i te kako mora da razmišlja, jasno je i po jučerašnjoj izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo najavio potpunu reorganizaciju Evrope i faktičko razdvajanje vodećih zemalja EU od ostalih.

– Moja vizija je Evropa u tri kruga, za od 10 do 15 godina. Vidim jedan veliki krug, koji je možda izvan sadašnje grupe 27 zemalja, nešto između EU i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima – rekao je Makron.

Prema njegovoj viziji, drugi krug bi bio negde između sadašnje EU i evrozone, dok bi treći krug bio „srce reaktora“, sa zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem. U tom trećem krugu su, naravno, Francuska i ostale najrazvijenije zemlje EU. Po sadašnjem stanju, mi smo u onoj najširoj grupi, ali ako bi bilo po Orbanovom, bili bismo u srednjoj grupi (u kojoj se preklapaju njegova i Makronova vizija).

(Republika)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …