Home / TEMA DANA / OVO SE KRIJE: HRVATI MIGRANTE TAJNO PREBACUJU U SRBIJU! EVO ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA..

OVO SE KRIJE: HRVATI MIGRANTE TAJNO PREBACUJU U SRBIJU! EVO ŠTA SE ZAPRAVO DEŠAVA..

Hrvatski policajci zaustavljaju migrante koji im dolaze iz BiH, trpaju ih u marice i maltretiraju, uzmu im sav novac, a onda ih noću kroz šumu prebacuju preko srpske granice Nedavno su stotinu izbeglica skinuli i izuli, a onda ih krišom ubacili u našu zemlju kod Šida i Adaševaca, kaže Radoš Đurović

Hrvatska policija već nedeljama tuče i pljačka migrante koji im dolaze iz Bosne i Hercegovine, a onda ih tajno prebacuje u Srbiju, kaže Radoš Đurović, direktor Centra za tražioce azila!

Prema njegovim rečima, najgori takav slučaj dogodio se pre 15 dana kada je stotinak izbeglica koji su iz BiH ušli u Hrvatsku kod Slavonskog Broda maltretirano, potrpano u marice i prebačeno na granicu sa Srbijom kod Šida i Adaševaca. Tamo im je pod okriljem noći skinuta obuća i odeća, pa su naterani da kroz šumu pređu u našu zemlju.

Đurović kaže da na ovaj način između 50 i sto migranata svakodnevno pređe iz Hrvatske u Srbiju.

– Hrvati bukvalno igraju ping-pong sa izbeglicama. Kako im koja grupa dođe iz Bosne i Hercegovine, oni je krišom prebace u Srbiju. Pritom se iživljavaju nad tim ljudima, tuku ih i maltretiraju, ponižavaju. Poslednji primer, kada je stotinak izbeglica prebačeno u Srbiju kod Šida, najbolje govori o tome. Njih su hrvatski policajci pokupili pošto su došli iz BiH, potrpali ih u marice i doveli do naše granice. Naterali su ih da se skinu i izuju, a onda ih gurnuli na našu stranu. Ti nesrećni ljudi su goli i bosi pešačili do prihvatnog centra u Adaševcima. Od njih smo čuli strašna svedočenja o tome kako su ih Hrvati tukli, zatvarali, pljačkali… – kaže Đurović i dodaje da Hrvati ovako surovim postupcima žele jasno da stave do znanja izbeglicama da nisu dobrodošli u njihovoj zemlji i da i ne pokušavaju da u nju uđu.

Prema Đurovićevim rečima, Srbija se nalazi u veoma nepovoljnom položaju kada su u pitanju migranti:

– Nalazimo su bukvalno između čekića i nakovnja. Sa jedne strane su države članice EU, čije mehanizme ne možemo da koristimo. Sa druge strane, na jugu su države koje nisu članice EU i koje samo gledaju kako da se otarase izbeglica. Mi smo u sredini i zato je kod nas trenutno zaglavljeno oko 5.000 migranata, od kojih je 3.500 u prihvatnim centrima – kaže Đurović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da su Hrvati i na ovom primeru još jednom dokazali da se služe pokvarenom politikom i da krše sva moguća ljudska prava.

– Migrantska politika koju sprovode vlasti u Zagrebu je nedopustiva i nepravedna. Sama ideja da u Srbiju prebacuju izbeglice koje nikada nisu ni kročile na našu teritoriju, već su stigli iz treće zemlje, u ovom slučaju BiH, jasno govori o njihovoj bahatosti.

Time šalju dve jasne poruke – da imaju nultu toleranciju prema izbeglicama, čak i kad su u pitanju žene i deca, i da ih ne zanimaju dobrosusedski odnosi sa Srbijom. A Evropska unija sve to mirno posmatra i ne čini ništa, jer im više odgovora da izbeglice ostanu zaglavljene u Srbiji nego da dođu na njihovu teritoriju – izričit je Anđelković i dodaje da je najbolje rešenje da naša zemlja hermetički zatvori granice sa Hrvatskom i tako spreči ilegalno prebacivanje izbeglica.

Haos na granici između BiH i Hrvatske

Na graničnom prelazu Maljevac između Hrvatske i BiH kod Velike Kladuše već danima traju sukobi policije i izbeglica. Grupe migranata pokušavaju da uđu u Hrvatsku, ali im to granične vlasti ove zemlje ne dozvoljavaju. U neredima je povređeno nekoliko migranata, a hrvatske vlasti kažu da će granicu držati zatvorenom sve dok se izbeglice sa ničije zemlje ne povuku na teritoriju BiH.

(Informer.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …