Home / TEMA DANA / POČELO JE: AMERIKANCI POSLALI DRONOVE, IRANCI IH ODMAH OBORILI!

POČELO JE: AMERIKANCI POSLALI DRONOVE, IRANCI IH ODMAH OBORILI!

Iran je oborio američki borbeno-izviđački dron RK-4 koji je leteo iznad provincije Hormuzgan, tvrdi Teheran. Američka vojska je odbila da komentariše.

Vazduhoplovne snage Islamske revolucionarne garde oborile su „američki špijunski dron“ koji je narušio iransku teritoriju. Dron, identifikovan kao RK-4 „Global hovk“ od strane državne agencije IRNA, leteo je iznad Kuh Mubaraka u provinciji Hormuzgan.

RK-4 obično leti na velikoj nadmorskoj visini kako bi obavio izviđačke misije.

SAD još uvek nisu odgovorile na tvrdnje Teherana, iako je Pentagon optužio Iran u nedelju o neuspelom pokušaju da obori američki dron koji je prošle sedmice osmatrao jedan od naftnih tankera napadnutih u Omanskom zalivu.

Portparol američke Centralne komande (CENTCOM) kapetan Bil Urban izjavio je za AP da, „nije bilo drona nad iranskom teritorijom“.

Međutim, neimenovani američki zvaničnici su rekli za AP i Rojters da je američki dron zaista oboren iznad Ormuskog moreuza. Ovi izvori kažu da je mornarički dron MK-4C Triton – pogođen iranskom raketom zemlja-vazduh. Prema Rojtersovom izvoru, incident se dogodio u međunarodnim vodama.

Tenzije između SAD-a i Irana su visoke, sa glasinama da SAD planiraju „taktički napad“ kao odgovor na prošlonedeljne napade na japanski i norveški naftni tanker u Omanskom zalivu. Dok su SAD odmah okrivile za te napade Iran, objašnjenje državnog sekretara Majka Pompea o napadima značajno odstupa od svedočenja japanskih mornara jednog od oštećenih brodova, a čak su i američki saveznici zahtevali dodatne dokaze pre nego narativ krivice stave na Iran.

(Vostok)

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …