Home / TEMA DANA / SVET JE SINOĆ BIO NA IVICI NOVOG RATA? NJUJORK TAJMS: TRAMP NAREDIO NAPAD NA IRAN PA OTKAZAO KAD SU AVIONI VEĆ BILI U VAZDUHU

SVET JE SINOĆ BIO NA IVICI NOVOG RATA? NJUJORK TAJMS: TRAMP NAREDIO NAPAD NA IRAN PA OTKAZAO KAD SU AVIONI VEĆ BILI U VAZDUHU

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je napad na Iran zbog obaranja američkog drona, ali je posle nekoliko časova odustao i povukao naređenje, javlja „Njujork tajms“.

Tramp je, kako navodi neimenovani zvaničnik upoznat sa situacijom, prvobitno odobrio nekoliko vazdušnih napada na radare i raketne sisteme.

Planirano je da se vazdušni napadi sprovedu u zoru, kako bi rizik po stanovništvo bio najniži, prenosi Rojters.

Zvaničnik je za „Njujork tajms“ izjavio da su avioni bili u vazduhu, a brodovi na pozicijama, kada je došlo naređenje da se odustane od napada.

Kako se navodi, napad SAD bi bio odgovor na obaranje osmatračkog drona vrednog 130 miliona dolara.

Nakon dugih rasprava u Beloj kući između predsednikovih visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost i čelnika Kongresa, kako je navelo nekoliko visokih administrativnih zvaničnika koji su o tome obavešteni, očekivao se napad. Operacija je već bila spremna za početak, ali onda je otkazana.

Nagli preokret zaustavio je ono što bi bila predsednikova treća vojna akcija protiv ciljeva na Bliskom istoku. Ne zna se da li se Tramp jednostavno predomislio o napadima ili je do odlaganja došlo zbog logistike ili strategije.

Juče je Tramp najavio američki odgovor kada je osudio obaranje bespilotne letelice u području za koji Vašington tvrdi da je međunarodni vazdušni prostor.

„Iran je napravio veoma veliku grešku!„, napisao je Tramp.

Međutim, nakon toga, on je rekao da veruje da rušenje drona možda nije bilo namerno.

Check Also

VERUOVIĆ: VUČIĆ SE VANREDNO OBRAĆA ZBOG DANILA, POKUŠAVA DA GA SPASE (VIDEO)

Razlog zbog kojeg Aleksandar Vučić večeras pravi vanrednu emisiju je pokušaj da spasi sina Andreja …