Home / TEMA DANA / POČEO VELIKI SUKOB – RASPADA SE ALIJANSA: Amerika uvela sankcije Turskoj! TURSKA NAJAVILA ŽESTOK ODGOVOR

POČEO VELIKI SUKOB – RASPADA SE ALIJANSA: Amerika uvela sankcije Turskoj! TURSKA NAJAVILA ŽESTOK ODGOVOR

Svi su izgledi da će se američko-turski odnosi dalje pogoršavati.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv ministra pravde Turske Abdulhamita Gula i ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua.

Razlog: odbijanje Ankare da se povinuje zahtevu Donalda Trampa da oslobodi američkog pastora Endrjua Bransona kojeg turske vlasti optužuju da je bio učesnik u pokušaju gulenista da 2016-te izvedu državni udar.

Portparolka Bele kuće, Sara Sanders, objavila je da su sancije protiv dvojice turskih ministara uvedene po „direktnom nalogu predsednika Trampa“.

Gul i Sojlu su – uvereni su u Vašingtonu – odigrali ključnu ulogu u hapšenju Bransona, a obojica personalno, kao i njihova ministarstva, optužuju se za „ozbiljna kršenja ljudskih prava u Turskoj“.

U dokumentu Ministarstva finansija SAD se navodi i da je suenje Bransonu u Turskoj „naprosto neprihvatljivo“. Uistom tonu se oglasio i ministar finansija Stiven Mnučin.

Zvanični Vašington smatra da je Branson uhapšen bez ikakvih dokaza i da zato Tuska nema pravo ni da mu sudi.

Sankcije protiv Gula i Sojlua podrazumevaju: zamrzavanje njihovog novca i imovine na teritoriji SAD, zabrana Amerikancima da sa njima imaju bilo kakvog posla, kao i zabranu oojici da ulaze u SAD.

Kako se i moglo očekivati, Ministarstvo spoljnih poslova Turske najodlučnije je osudilo sankcije protiv Gula i Sojlua:

„Takve mere se nikako ne mogu opravdati na osnovu zakona i pravnih principa. Tražimo od Sjedinjenih Država da povuku tu pogrešnu odluku. Prodemonstrirana agresivna pozicija nije u ničijem interesu. U svakom slučaju, uslediće naš odgovor bez oklev anja. Vašington nanosi štetu odnosima dve zemlje“.

Stejt departman je nekoliko sati ranije ocenio da će naoružavanje turkse PVO ruskim raketnim sistemima S-400 predstavljati „katastrofalan razvoj događaja“.

Učinio je to preko Rene Klarka Kupera kojeg je Tramp kandidovao za pomoćnika državnog sekretara za vojno-politička pitanja.

Kuper je u Senatu SAD dodatno precizirao da bi to za SAD bila „katastrofa“.

Kongres SAD je prošle nedelje blokirao isporuku Turskoj lovaca F-35. Upravo zbog toga što Ankara ne odustaje od S-400.

TURSKA NAJAVILA ŽESTOK ODGOVOR

Ankara će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele turskim ministrima, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

„Odluka SAD da uvedu sankcije protiv naših ministara neće ostati bez odgovora“, rekao je.

Čavušoglu je dodao i da Amerika putem sankcija neće izdejstvovati puštanje pastora Enrdua Bransona na slobodu.

Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da se kategorično protivi odlukama da se turskim zvaničnicima uvedu sankcije i pozvalo američke vlasti da povuku te mere.

Podsećamo, SAD uvele su sankcije protiv dva turska ministra, šefa Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog slučaja sa američkim pastorom Endruom Bransonom.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …