Home / IZA KULISA / NAPOKON SVE OTKRIVENO: EVO ŠTA JE MILOŠEVIĆ PONUDIO MADLEN OLBRAJT PRED BOMBARDOVANJE!

NAPOKON SVE OTKRIVENO: EVO ŠTA JE MILOŠEVIĆ PONUDIO MADLEN OLBRAJT PRED BOMBARDOVANJE!

Slobodan Milošević predložio je Amerikancima da SR Jugoslavija uđe u NATO pokušavajući na taj način da sačuva Kosovo i izbegne bombardovanje, otkriva srpski šef diplomatije.

Predlog tadašnjeg predsednika, međutim, glatko je tada odbila siva eminencija Stejt departmenta državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt. Usledili su konferencija u Rambujeu, ultimatumi koje nismo mogli da prihvatimo i NATO agresija.

Dačić koji je u to vreme bio portparol SPS i blizak saradnik Slobodana Miloševića, navodi da se sve dešavalo krajem 1998. godine i početkom 1999, pre konferencije u Rambujeu, ali i tokom tog skupa.

– Milošević i Milan Milutinović pitali su direktno Amerikance šta treba da se uradi da ne bi bilo bombardovanja uz predlog da uđemo u NATO, ako treba. Madlen Olbrajt je to odbila, jer je cilj bio da u Rambujeu pregovori propadnu i da dođe do bombardovanja i zauzimanja Kosova – objašnjava Dačić.

Istu priču potvrđuje drugi visoki funkcioner Miloševićevog režima, od kojih su samo neki prisustvovali ovim ponudama. Tako bivši jugoslovenski premijer Momir Bulatović kaže da o tome postoji zvanični dopis.

– To je Milan Milutinović predložio Madlen Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kad joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, onda se prvo maltene onesvestila, jer nije verovala šta joj nudimo. Onda se vratila i rekla: „Ne, to nije opcija“.

Čim se vratio iz Haga 2010. godine, nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović rekao je za RTS da se sa tadašnjom sekretarkom SAD Madlen Olbrajt sreo četiri puta. Prema saznanjima nekadašnjeg potpredsednika Savezne vlade Nikole Šainovića, nije uspeo ni pokušaj da se opcija ulaska Srbije u NATO progura preko tadašnjeg specijalnog predstavnika SAD za Kosovo Kristofera Hila.

– Milošević je ponudio da Srbija, odnosno Jugoslavija, uđe u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni itegritet. Tačnije da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju. Ponudili smo to preko Kistrofera Hila još u leto 1998. godine. U haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor Hila Milutinoviću: „Gospodine Milutinoviću, to nije tema. Voz je već pošao sa stanice, ne možete da uskačete nakrivini“. Taj razgovor je ponovljen u Rambujeu, ali smo dobili isti odgovor.

(Republika)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …